Sellele järgnenud jutuajamisel ütles Ilves, et Euroopa Liit on mures, kuna Iraan on pikka aega olnud rahvusvahelise üldsuse tähelepanu keskmes, koostööprobleemide tõttu maailma Aatomienergia Agentuuriga IAEA ja nüüd ka Briti mereväelaste arreteerimise tõttu, teatas presidendi kantselei pressiteenistus.

“Me ootame, et kõik Briti mereväelased, kes 23. märtsil vahistati, vabastatakse võimalikult kiiresti,” sõnas Eesti riigipea Iraani suursaadikule.

President Ilves avaldas samuti lootust, et ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni nr. 1747 kohaselt viib Iraan oma tuumaprogrammi vastavusse IAEA nõuetega.

“Eesti loodab, et Iraan pöördub diplomaatilise lahenduse poole, lähtudes mullu juunis pakutud Euroopa Liidu nn stiimulite paketist,” ütles Eesti riigipea. “See pakett võiks olla aluseks pikaajalisele kokkuleppele, mis võimaldaks Iraanil kooskõlas IAEA normidega arendada moodsat tsiviiltuumatehnoloogiat.”

Iraani suursaadik dr. Reza Nazarahari kinnitas, et Iraani võimud tegelevad arreeteeritud Briti mereväelaste küsimuse lahendamisega.

Helsingis resideeruv suursaadik Nazarahari tutvustas Eesti-Iraani majanduskoostöö ja turismi võimalusi.