“Viljandimaa ettevõtjad nimetavad suurimaks probleemiks kvalifitseeritud tööjõu puudust. Selle üheks põhjuseks on suurte tõmbekeskuste pakutav palgatase, millega maakonnakeskused ei suuda võistelda,“ tõdes president Ilves pärast eilset kohtumist Viljandis.

„Teisalt teevad väiksema linna elujõuliseks ka head vaba aja veetmise võimalused ja tasemel kooliharidus. Kui me tahame, et Viljandimaale jääksid ettevõtlikud ja edasipürgivad inimesed, siis peavad nende lapsed saama kvaliteetse ja konkurentsivõimelise hariduse ning võimalused oma huvide arendamiseks.”

Kohtumisel Viljandi linnajuhtidega arutati linna arenguplaane ja tutvustati riigipeale haridus- ja teadusministeeriumi hallatava Viljandi gümnaasiumi käivitamise hetkeseisu.

Kohtumisel rõhutas president, et haridusse investeerimine ei tohi piirduda ainult uue koolihoonega, vaid panustada tuleb headesse õpetajatesse.

“Samuti peab maakonnas olema korralik koolitransport piirkonna tõmbekeskusesse, mis tagaks laste jõudmise gümnaasiumi,” ütles Ilves, kelle sõnul saaks Viljandi oma koolisüsteemi mitmekesistamiseks teha koostööd Ugala teatri ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiaga.

Eile kahepäevast ringsõitu Viljandimaal alustanud president Ilves külastas ettevõtteid Viljandi Aken ja Uks, Kolga-Jaani vallas juurviljatootmisega tegelevat osaühingut Koorti Kartul ning Võhmas asuvat küünlavabrikut Eesti Valgus.

Ilves nentis, et kõigil kohtumistel tuli selgelt esile ettevõtjate mure kvalifitseeritud töötajate puuduse pärast praktiliselt kõikides valdkondades.

Viisiidi raames tutvustati president Ilvesele ka Tartu ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna õppekavasid ja olulisemaid projekte ning endisaegse Heimtali ringtalli müüridele ehitatud Raudna põhikooli õpperuume ja spordikompleksi.


Täna külastavad president Ilves ja Evelin Ilves Karksi vallas asuvat Kaarel Kuninga puukooli, Tarvastu valla käsitöökoda ja taastatud Ennukse metsavennapunkrit ning riigipea kohtub Viljandimaa omavalitsusjuhtidega.