Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves sõitsid Ameerika Ühendriikidesse seoses ÜRO peaassamblee 64. istungjärguga, kus riigipea esineb kõnega, mis peegeldab Eesti pilku maailmapoliitika põhiprobleemidele.

Samal ajal kutsuti president Ilvest kõnelema ka Yale’i ülikooli, kuid kahjuks ei saanud riigipea kutset vastu võtta. President kinnitas siiski, et peab ülikooli ettepanekut meeles, kui planeerib oma järgmist külaskäiku USAsse.

Yale’i Ülikool on vanuselt kolmas kõrgkool Ameerika Ühendriikides. Tegu on laiapõhjalist haridust pakkuva eraülikooliga. Yale’i ülikool asutati aastal 1701 kolleegiumina (Collegiate School) Connecticuti osariigis. Aastal 1861 sai Yale’ist esimene kõrgkool Ameerika Ühendriikides, mis hakkas välja andma doktorikraadi.

Oma USA visiidi käigus kohtub president Ilves Pakistani, Turkmenistani ja Uus-Meremaa riigijuhtidega, kellega arutatakse nii kahepoolseid suhteid kui ka julgeoleku- ja majanduspoliitilisi küsimusi. Lisaks sellele osaleb Eesti riigipea New Yorgis esinduslikul kliimateemalisel rahvusvahelisel konverentsil.

President Ilves on külaliseks ka maailma ühe mõjukama majanduslehe, The Wall Street Journali vestlusringis.

Eesti riigipea ja Evelin Ilves osalevad samuti Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama ja Michelle Obama vastuvõtul ÜRO peaassambleele saabunud riigijuhtidele ja nende abikaasadele.

Samuti osalevad president Ilves ja Evelin Ilves New Yorgi Eesti Haridusseltsi vastuvõtul New Yorgi Eesti Majas.