"Minu otsusele eelnes president Dmitri Medvedevi isiklik kutse, mille andis üle Venemaa suursaadik Eestis," sõnas Ilves presidendikantselei pressiesindaja vahendusel.

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänavu jaanuaris Eesti Päevalehele antud intervjuus, et Teine maailmasõda oli paljude riikide võitlus ühe kurjuse vastu. "Igal Euroopa riigil ja rahval oli selles sõjas oma saatus. Mu meelest oleks vale, isegi pentsik kellelegi tema võitu ette heita. Meie ju oleme uhked oma Vabadussõja võidu üle, venelased oma võidu üle Teises maailmasõjas," märkis Ilves.

"Sõja lõpust mööduv aeg võiks olla piisav, et leida oma mälestuste, tunnetuse ja teadmiste ühisosa. Euroopa Liidus öeldakse niisugusel puhul: meie ajalugu on teie ajalugu ning teie ajalugu on meie ajalugu. Ja viimane suur sõda oli meile kõigile suurte ohvrite sõda, neid ohvreid võiksime ka ühiselt meeles pidada," märkis president.

"See oli kümnetele miljonitele eurooplastele suur kergendus, et lõppes üks hirmsamaid sõdu Euroopas. Et üks kurjus alistati. Siin Eestis – suures osas Ida- ja Kesk-Euroopas laiemalt – ei saa me aga unustada, et meile lõppes Teine maailmasõja paljuski ligi pool sajandit hiljem. Me ei saa seda ega oma ohvreid unustada ka siis, kui niisugune mäletamine on kellelegi vastumeelt."