Turu Ülikooli teatel oli Educariumi saal president Ilvese loengust huvitatud inimesi täis.

"Pärast Esimest maailmasõda räägiti Euroopas palju neljast Baltimaast: Eestist, Lätist, Leedust - ja Soomest. Pärast Teist maailmasõda eemaldus Soome sellest nelikust ning rajas oma rahvusliku identiteedi. Ülejäänud kolm jäid aga aia viletsamale poolele. Ka praegu käsitleb rahvusvaheline ajakirjandus kolme Balti riiki ühtse tervikuna," kõneles Ilves.

Presidendi sõnul käib Eestis praegu oma identiteedi ülesehitamine. "Eri rahvaste vahel on lihtne rõhutada erinevusi. Samas on sellisele alusele rajatu ohtlik ja sunnib mõtlema, miks mõned rühmad kodanikuühiskonnas ei osale. Ka mina ise võiks kuuluda sellisesse rühma, sest olen oma hariduse saanud Ameerika Ühendriikides," rääkis Ilves.

"Oma identiteedi loomise kõrval on ühise Euroopa Liidu ja eriti ühise Läänemere identiteedi leidmine väga oluline. See on põhiküsimus, mis tuleb lahendada nii toimiva Euroopa Liidu tagamiseks kui ka Läänemere maade ühiste eesmärkide kindlustamiseks," jätkas president.

Kokkutuleku korraldajaks olnud Eesti aukonsulist Turu Ülikooli rektor Keijo Virtanen rõhutas oma tervituskõnes ka oma ülikooli ja Eesti ülikoolide pikka koostööd.