Vabariigi president jättis täna välja kuulutamata riigikogus 17. juunil vastu võetud monopolide vastase seaduse, kuna see läheb tema hinnangul praegusel kujul vastuollu põhiseadusega ega taga tarbijate kaitset nõutud määral, teatas presidendi kantselei.

"Ma tunnustan ja tervitan siiralt riigikogu enamuse tahet reguleerida varasemast tõhusamalt monopoolsete ettevõtete hinnapoliitikat ja kaitsta koos sellega tarbijate huvisid. Siiski peavad ka parimad ja kõige õilsamad kavatsused olema täielikult kooskõlas põhiseadusega. Nii näiteks võivad tarbijate õigused jääda alates 15. juulist 2010 ilma põhiseaduses nõutava tõhusa kaitseta kuni seaduse tegeliku rakendumiseni 2011. aasta lõpus," selgitas Ilves oma otsust.

"Nimelt kaotaksid seaduse järgi kohaliku omavalitsuse määratud veehinnad alates 15. juulist kehtivuse. Sellest ajast peab vee-ettevõtja kehtestama hinnad ise. See aga võib kaasa tuua hindade kontrollimatu tõusu ning riigikogus vastu võetud seadus ei anna praegusel kujul võimalust hinnatõusu tõhusaks takistamiseks," nentis president.

"Olgu see vaid üks näide selle kohta, et monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus sisaldab praegusel kujul kiirustamisest tingitud vigu ja vastuolusid. Seadus rikuks põhiseadusevastaselt tarbijate huve ja õigusi ning võib kaasa tuua kohtuvaidlusi. Sellele juhtis tähelepanu ka õiguskantsler oma 17. juuni memorandumis, mille ta saatis riigikogu liikmetele enne seaduse vastuvõtmist," lisas riigipea.

"Lähtuvalt eelnevast kutsun riigikogu üles esimesel võimalusel neid vigu parandama ja andma koos sellega vabariigi presidendile võimalust tarbijate huve kaitsev seadus kiiresti välja kuulutada," märkis Ilves.