President Ilvese sõnul on Venemaa naabrid ja kogu demokraatlik maailm pärast selle aasta 8. augustit vastamisi Venemaa uue poliitika ja retoorikaga, teatas presidendi kantselei.

“Euroopa Liit, kes on Vene-Gruusia konfliktis võtnud enda kanda rahutooja rolli, peab nõudma Venemaalt rahvusvahelise õiguse järgimist, teiste riikide suveräänsete õiguste austamist ja sõlmitud kokkulepete täitmist,” ütles Ilves Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy rahuplaanile viidates.

Kõneldes Euroopa Liidu liikmesriikide suhtumisest Vene-Gruusia konflikti, tõdesid president Ilves ja Max Jakobson, et ühendus on kriisi otsustavatel hetkedel kõnelenud ühel häälel.

“Taktikalised erinevused pole varjutanud meie üksmeelt, Euroopa Liidu liikmesmaad toetasid ju ühtset lahendust ja ainult sellest saamegi lähtuda,” sõnas Eesti riigipea.

Max Jakobson juhatab president Lennart Meri loodud inimsusevastaste kuritegude uurimise Eesti rahvusvahelist komisjoni, mis esitab oma lõppraporti käesoleva aasta lõpus. Jakobsoni mahukad käsitlused Euroopa 20. sajandi ajaloost ja Soome ees seisnud valikutest on ilmunud ka eesti keeles.