„Ma tervitan teid avasüli. Auväärne delegatsioon, mis teiega kaasas on, näitab meie riikide vahelise sideme sügavust. Mul pole kahtlust, et see visiit aitab kaasa Iisraeli ja Eesti vahelise sõpruse tugevdamisele ja laiendab märkimisväärselt majandusalast koostööd,” ütles Peres Jerusalem Posti vahendusel.

„Iisrael näeb Eestit seismas „Balti tiigrite” piirkonna majanduslike ja tehnoloogilste arengute esirinnas,” lisas Iisraeli president. „See on viljakas pinnas meie poliitiliste ja majandussidemete süvendamiseks.”

Peres võttis jutuks ka Iraani teema, öeldes, et isegi Venemaa ei kahtle enam Iraani tuumaohus.

President Ilvese sõnul võib Iisrael arvestada Eesti kui NATO ja Euroopa Liidu liikme toetusega. Ilves lisas, et Eesti, nagu ka Iisrael, võitleb õiguse eest riigina olemas olla ning üritab laiendada oma koostööd teiste riikidega.

“Eesti mõistab Iisraeli julgeolekumuresid. Aga samas on ilmne vajadus saavutada Lähis-Idas püsiv rahu,” sõnas president Ilves. “Selle rahuni ei jõuta sõjaga, vaid diplomaatia ja läbirääkimistega, mis toetuvad kahe riigi – Iisraeli ja loodava Palestiina – lahendusele.”

Kõneldes Eesti-Iisraeli suhetest, nimetas president Ilves neid väga headeks, soojadeks, mõistvateks ja asjalikeks ning järjest tihenevateks, teatas presidendi kantselei pressiesindaja Piret Pert.

Tänasel Eesti riigipea kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu’ga keskenduti kahe maa majandus- ja kaubandussuhetele.

“Alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga on Eesti ja Iisraeli kaubavahetus kasvanud küll poole võrra, kuid puudu jääb haardest võrreldes Eesti teiste kaubanduspartneritega,” ütles president Ilves. “Eesti ja Iisrael on mõlemad huvitatud uute tehnoloogiate uurimisest ja rakendamisest, nii oleks meie koostööl tulevikku näiteks infotehnoloogia, energiasäästliku ehitamise, taastuvenergia ja energiatehnoloogiate vallas.”

President Ilves ja peaminister Netanyahu rääkisid ka Eesti-Iisreali võimalikust koostööst küberkaitse, e-valitsuse ja põlevkivi alal.

Eesti riigipea kohtus ka Iisraeli parlamendi, Knesseti opositsiooni liidri Tzipi Livni’ga ja Iisraeli Panga presidendi Stanley Fischer’iga.

Eile Tel Avivis maandunud president Ilves külastas energiasäästlike lahenduste demokeskust “Better Place”, kus tutvus ettevalmistusega elektriautode teenidusvõrgu loomiseks.

Eesti riigipea tegi ringkäigu Jeruusalemma vanalinnas, külastades ka Püha Haua Kirikut, mis on püstitatud Kolgata mäe ja Jeesuse hauakoopa kohale.

President Ilves osales Jeruusalemmas eile õhtul Eesti saatkonna korraldatud vastuvõtul, kuhu olid kutsutud Eesti päritolu Iisraelis elavad juudid ja Iisraelis elavad eestlased. Teiste seas olid kohal näiteks Eesti Juudi Muuseumi looja Mark Rõbak, Tallinnas toimuva juudi kultuurifestivali korraldaja Ilja Sundelevitš ja muusik Avi Benjamin.

Täna käis president Ilves holokausti märtrite ja kangelaste memoriaalis Yad Vashem, kus kirjutas külalisteraamatusse: “Langetan pea miljonite holokaustiohvrite mälestuse ees. Me ei tohi unustada seda õudust mitte kunagi. See kohutav kuritegu inimeste ja inimsuse vastu meenutab meile üha uuesti ja uuesti, kui oluline on teha kõik, et totalitaarsed ning inimvihkajalikud režiimid ei pääseks kusagil ega kunagi võimule.”

Yad Vashemis käis president Ilves ka Õiglaste Alleel, kuhu on istutatud puu mõtleja, teoloogi ja tõlkija Uku Masingu auks. Sinna on istutatud puud nende mitte-juutide mälestuseks, kes oma eluga riskides aitasid juute holokausti ajal.