"Briti valitsuse valmisolek pakkuda viieaastast viisat kõigile nende heaks rindepiirkonnas vähemalt aasta töötanud afgaanidele, saab olla eeskujuks ka Eestile, kelle kaitseväelased võitlevad koos brittidega Lõuna-Afganistanis," ütles Ilves ERR-i uudisteportaalile.

Ilves märkis, et Briti võimud lähtuvad samast põhimõttest, mida ta väljendas juba aprilli alguses: Eestil lasub moraalne kohustus aidata neid, kes on aidanud meie üksusi Afganistanis.

"Küsimus pole üksnes meie suuremeelsuses. Peame mõtlema ka sellele, et tõlgid säästavad oma tööga paljude – tänu neile tõlkidele lahingupiirkonnas õigeid otsuseid teinud – koalitsioonisõdurite elu. Ka nii mõnegi Eesti kaitseväelase elu," sõnas president.

Mäletatavasti lükkas Eesti hiljuti tagasi meid Afganistanis aidanud tõlgi Omari asüülipalve. Üheks põhjuseks oli, et võimalik oht ei olnud piisavalt tõestatud ning meie kaitseväelased on seal, et turvalist riiki üles ehitada. Teine keeldumise aspekt oli, et Omar oli vaid üks paljudest Eestit Afganistanis aidanutest.