“Balti riikide taastatud iseseisvuse 20. aastal peab meie koostöö keskenduma tänapäevastele ülesannetele. Olulisimad neist on Baltimaade ühendamine Via Baltica ja Rail Baltica abil Euroopaga, samuti toimiv elektriturg Baltikumis osana ühisest elektriturust Põhjamaadega,” ütles Ilves.


President julgustas kolme riigi ühistegevust vaatama osana Põhjala ja Läänemeremaade koostööst. “See on meie ühine aeg ja ajalugu, meie ühine kogemus,” sõnas Eesti riigipea. “Ja mida tihedamini oleme ühiste huvidega omavahel seotud, seda kergem on meil ületada raskusi ja olla edukad.”

President Ilvese sõnul elavad Balti riigid nagu kõik Läänemeremaad julgeolekuliselt oma ajaloo turvalisemal perioodil. “Oleme teinud selleks õigeid otsuseid ja tõsiselt pingutanud, nüüd tuleb meil igaühel kasutada samavõrd loovat mõtlemist ja ranget enesedistsipliini majanduskriisist väljumisel, mille üheks eelduseks on tõhusam majanduslik koostöö Läänemere piirkonnas,” ütles ta.


“Siin, Riias, soovin ma eriliselt tunnustada Läti valitsuse ja parlamendi tegevust, mis on aidanud teie riigi majandusel ületada lähimineviku ilmselt kõige keerulisemad ajad,” lisas Ilves.

Kõneldes Euroopa Liidu majandusest laiemalt, kinnitas ta, et Eesti huvi on toimuv ja ühtne siseturg, mis toetab ühenduse kaasaegset ja konkurentsivõimelist arengut.


“Lisaks on eesmärk lihtne: kõiki, sõltumata nende suurusest või Euroopa Liiduga ühinemise ajast, tuleb kohelda õiglaselt, mis tähendab ka toetuste ühtlustamist,” ütles ta.

Balti riikide presidendid Toomas Hendrik Ilves, Valdis Zatlers ja Dalia Grybauskaite ja nendega täna õhtupoolikul liitunud Poola riigipea Bronislaw Komorowski arutasid lisaks piirkondlikule koostööle ka Atlandi-üleseid suhteid.

“Euroopa Liidu partnerlussuhe Ameerika Ühendriikidega on ühenduse tähtsaim strateegiline partnerlus,” rõhutas Ilves. “Euroopa ja Põhja-Ameerika majanduse pikaajalise tugevnemise huvides tuleks astuda otsustavaid samme, näiteks edasi liikuda transatlantilise turupiirkonna loomise ideega.”

Rääkides NATO operatsioonist Afganistanis ning ÜRO ja Euroopa Liidu rollist sealse olukorra stabiliseerimisel ja riigi ülesehitamisel, nimetas president Ilves oluliseks koostööd Afganistani inimestega, kel tuleb lõpuks võtta vastutus sealse poliitilise ja julgeolekuolukorra eest enda kanda.

“Me teadsime algusest peale – edu Afganistanis pole võimalik saavutada kiiresti. Lisaks sõjalisele panusele tagab edu ka arenguabi ja tsiviilülesehitustöö, kuid selle kõige kohal peab laiuma meie kõigi kannatlikkus ning pühendumus enda elanikele ja teistele riikidele turvalise Afganistani rajamisse,” kinnitas Ilves.