President Ilves kohtus täna Paldiskis peatselt Lõuna-Afganistani, Helmandi provintsi suunduva jalaväekompanii Estcoy-6 kaitseväelaste ja nende lähedastega, teatas presidendi kantselei.

„Afganistan on keeruline missioon, kus kiiret edu loota viitaks sinisilmsusele,“ kõneles Eesti riigipea. „Peame endale ausalt tunnistama, et NATO jääb Afganistani pikaks ajaks ja see tähendab, et ka Eesti kaitsevägi jääb sinna aastateks.“

Presidendi sõnul on Afganistanis edu saavutada väga keerukas, kui sellega ei kaasne tsiviilprogrammid kogu Afganistani ühiskonna arendamiseks. „Selles peavad NATO-t senisest enam toetama ka Euroopa Liit ja ÜRO,“ lisas ta.

Riigipea avaldas heameelt, et esmakordselt on kompanii koosseisus ka miinipildujarühm. „Loodan, et see aitab meeste turvalisust konkreetsetes lahingolukordades suurendada,“ ütles ta.

„Meie sõdurid on tuntud oma vapruse ja tarkuse poolest. Meie liitlased hindavad teid. Teie missioon on ohtlik, aga olen veendunud, et täidate Afganistanis kohustust Eesti, tema partnerite ning rahust ja stabiilsusest puudust tundvate kohalike elanike ees väärikalt,“ rääkis president Ilves.

„Sõduriõnne teile kõigile! Ja teie lähedastele — kannatlikku meelt ja vastupidamist!“ soovis president Ilves Estcoy-6 ja NSE-5 (National Support Element) liikmetele.