"Me oleme lastele suunatud asutus ja näeme väga palju vaeva, et meie sihtgrupp tunneks end siin majas nii hästi kui vähegi võimalik," sõnas Paju, kelle sõnul on muuseumis iga päev kogu aeg kaks tegevusjuhendajat, kes programme, töötubasid ja mänge läbi viivad.

Veel toimuvad muuseumis kinoseansid, seiklusterajad, lastelavastused, tantsuetendused ja koolivaheaegadel on eraldi programmid. Siis on muuseum lahti iga päev ja toimub 4-5 töötuba ja lisaks näiteks kokandustunnid. Uued programmid pannakse kokku igaks talve- ja suvehooajaks.

"Samuti planeerime, et oleks lastelavastusi. Kuna Haapsalu on nii väike linn, siis Haapsalu lastele väga palju ei toimu selliseid asju linnas. Iga aasta ja iga hooaeg oleme vähemalt kaks kuni kolm lastelavastust üritanud ikkagi väiketeatritelt Haapsalusse tuua. Möödunud suvel toimus kokku lausa seitse erinevat lastelavastust," rääkis Paju.

Lastele korraldatavatest üritustest on Paju kinnitusel Rootsis elava Ilon Wiklandiga ka räägitud. Seetõttu on imekspandav, et Wikland muuseumile etteheiteid teeb. "Kuna ta ise ei näe kõike siin igapäevaselt toimuvat, siis seda telefoni või emaili teel on väga raske edasi anda," selgitas Paju.

Püsiklientide arv kasvab

"Me näeme väga palju vaeva, et meie klientidel, kellest paljud on püsikliendid, oleks iga kord midagi uut ja põnevat. See tasub ära ka, sest me näeme, et püsiklientide arv kogu aeg kasvab. Kui 2011. detsembris käis 670 inimest, siis 2012. detsembris juba üle 1100 inimese," märkis Paju.

Kui Wiklandi sõnade järgi on muuseum pühapäeviti suletud, siis tegelikult see nii ei ole. "Me olime pühapäeviti suletud 2009. aastal ühe hooaja. Nüüd oleme kolmapäevast pühapäevani lahti nagu kõik teised Eesti muuseumid," rääkis Paju. Tema sõnul pole nädalavahetusel suurem küll külastajate arv, küll aga muuseumi külastavate perede arv.

Wikland rääkis Eesti Päevalehele veel, et muuseumi on raske üles leida, kuna puuduvad viidad, mis Imedemaa poole juhataksid. Tegelikult on linnas viidad nii autojuhtidele kui ka jalakäijatele.

"Linna piiril on Läänemaa muuseumi stend, mille üks filiaalidest me oleme, samas on kohe ka Iloni Imedemaa stend ja kui linna poole edasi sõita, siis on õige teeotsa peal suur nool, logo ja kiri, et Iloni Imedemaa on seal pool ja kui pikk maa sinna on," rääkis Paju autojuhtidele mõeldud viitadest.

"Vanalinnas on väiksed turismiviidad metallist postide otsas, mis igalt poolt näitavad, kus pool me täpselt oleme, ning lisaks ka meie suur kaart vanalinnast, kus peal ümberkaudsed mänguväljakud ning punktiiriga näidatud teerajad, kuidas meieni kõige otsem, või läbi mänguväljakute, jõuda."

"Kohaliku elaniku jaoks on reklaam lisaks kaubanduskeskustes ja koolides ja lasteaedades. Seda probleemi küll ei ole, et meid üles ei leia," on Paju veendunud.

Reklaami tehakse julgelt

Samuti tehakse väiksele muuseumile päris palju reklaami ajakirjanduses, kuigi Wikland vastupidist väitis. Osa võetakse ka paljudest turismimessidest nii Eestis kui välismaal, näiteks Soome Silgulaadast.

"Viimase kvartali jooksul on meie reklaamid olnud Postimehes, oleme Delfi Tähekesega koos teinud oma sihtgrupile mänge ja reklaami, me olime Maalehes ja Maakodu ajakirjas. Lisaks teeme reklaami Estonian Handbookis, Baltic Guide'is. Lisaks teeme koostööd näiteks Tallink Siljaga, kelle üks sihtkohtadest on Haapsalu ja Iloni Imedemaa. Nendest reisidest on 2013. aasta esimeseks poolaastaks juba kõik välja müüdud. Me ei arva, et meid vähe kuulda oleks," kommenteeris Paju Wiklandi etteheidet.

"Lisaks on meil kõikidest üritustest alati maakonnalehes eraldi kuulutus ja kui on suuremad sündmused, näiteks lasteetendused, siis me saadame koolidele ja lasteaedadele otsepostitusena ja maakonnalehes on suurte plakatitena meie reklaam väljas. Loomulikult kasutame ka oma kodulehte ja sotsiaalmeediat reklaamina," tutvustas Paju.

"Ilmselgelt meil ei ole vahendeid, et osta Eesti Ekspressi terve lehe suurust reklaami, aga see ei ole ka vajalik. Me oleme seda kaalunud ja selle asemel valinud Solarise keskuse ekraanidel heliga videoklipi. Mingeid valikuid peame tegema, me igale poole ei saa, aga me teeme nii palju kui vähegi võimalik ja püüame leida kõige efektiivsemaid lahendeid," märkis Paju.

Näitused üle maailma

Paju sõnul tuleb näituse muutmisel arvestada võimalustega, sest igast raamatust pole väga palju pilte. Esimesel korrusel olevat püsinäitust seni täies mahus välja vahetatud pole.

"Samas oleme me korraldanud Ilon Wiklandi tööde näituse Jaapanis, tema näitus on olnud Rootsis, peame läbirääkimisi Belgiaga ja selle aasta alguses toimub tõenäoliselt ka Moskvas tema tööde näitus. Me ei tegele ainult oma majasiseste näitustega, vaid ka üle Euroopa ja maailma tema näituste korraldamisega."

"Tihtipeale ongi pigem see probleem, et meil on mingi valik endal galeriis väljas ja kui keegi tahab kuhugi mujale seda näitust, siis meil pole talle pakkuda näiteks mitte ühtegi Karlssoni pilti, kuna need on meil kõik endal väljas ja neid on väga vähe," kirjeldas Paju näituste organiseerimist kui tuhandetükilist puslet.

Ka muuseumi enda ruumides toimub teisi näituseid. "Näiteks avasime just Janusz Korczaki raamatute illustratsioonide näituse "Kuningas ja Võlur", mida käis avamas Poola lasteombutsman Marek Michalak," tutvustas Paju.

Esimesel korrusel algab remont

Teemakeskuse esimene korrus läheb Paju sõnul alanud aasta alguses remonti. "Galerii osa on algselt ehitatud pelgalt galeriina, kus saab pilte vaadata, mis ei ole lastele väga põnev. Algusest peale on meie prioriteet ja eesmärk olnud muuta see osa teemakeskusest samuti lastesõbralikumaks, huvitavamaks; ja leida viise, kuidas sinna rohkem pilte üles panna, et oleks mõnusam ja toredam ja soojem koht."

Paju selgitas, et teemakeskus avati 2009. aastal. Kahel järgneval aastal usuti, et kohe-kohe läheb galerii remonti, mistõttu ei asutud seal näitust täies mahus välja vahetama. Seda tehti siiski osaliselt, mis pole nii mahukas ettevõtmine. "Terve korruse ümberehitamine on väga suur töö meie jaoks. Nüüd oleme jõudnud sinnamaani, et kevadel hakkame remonti tegema."

Remondi ajal on Paju sõnul avatud teine ja kolmas korrus mängutoa ja teemakeskusena. Lootuste järgi saab remont valmis enne maikuiseid kooliekskursioone.