Uurija otsustas Pro Kapital Grupi nõukogu esimehe Ernesto Preatoni avalduse alusel 16. juunil Saari tegevuse suhtes alustatud kriminaalmenetluse lõpetada kuriteo koosseisu puudumise tõttu, ütles politseiameti pressiesindaja BNS-ile.

Pro Kapital Grupi nõukogu esimees Ernesto Preatoni teatas juunis politseile tehtud avalduses, et Ilona Saari sõlmis juhatuse liikmena vastuolus firma põhikirja nõuetega, nõukogu nõusolekuta ning teiste juhatuse liikmete volitusi omamata tänavu 21. mail lepingu OÜ-ga Hansameister kahe Tallinnas Logi tänaval asuva kinnistu ostuks.

Kinnistute eest tasus Pro Kapital Hansameistrile 67,864 miljonit krooni, kuid Pro Kapitali hinnangul kajastas Tallinna linna poolt jaanuaris enampakkumisele pandud kinnistute väärtust nende alghind 50 miljonit krooni. Preatoni väitel sai firma Saari sõlmitud tehinguga kahju kuni 17,8 miljonit krooni.

Keskkriminaalpolitsei tegi aga eeluurimisel kindlaks, et Ernesto Preatoni ja kaks teist Pro Kapitali nõukogu liiget andsid käesoleva aasta 17. aprillil ise Ilona Saarile ja teistele firma juhatuse liikmetele volitused taoliste kinnisvaratehingute tegemiseks.

Saaril oli õigus pidada firma nimel läbirääkimisi peale Tallinna ka Prantsusmaal ja Itaalias. Tallinnas oli Saaril volituste kohaselt õigus omandada firma nimel kinnisvara mitte kallimalt kui 2400 krooni ruutmeetri eest. Kõnealuste lepingute puhul kujunes ruutmeetri hinnaks vähem kui 2000 krooni.

Samuti selgitas politsei välja, et Saari ei tekitanud lepingutega Pro Kapitalile mingit kahju.

Keskkriminaalpolitsei otsis 10. juulil K-komando ja narkokoerte kaasabil läbi Ilona Saari Tallinnas Kadriorus asuva kodu ning võttis endaga kaasa dokumente ja arvuti. Sel nädalal valmis arvutile tehtud ekspertiis ning sellest, nagu ka dokumentidest, ei avastanud politsei informatsiooni, mis võiks viidata Saari kriminaalkuriteole.

Ilona Saari on BNS-ile teatanud, et ta ei ole Pro Kapitalis töötatud aja jooksul rikkunud ühtegi seadust ning samuti pole ta ületanud kunagi ettevõtte antud volitusi. Ka kõnealustes tehingutes tegutses Saari enda kinnitusel talle antud volituste piires, täites ettevõtte korraldusi.