“Tegemist on väga oluliste mõõteseadmetega, mis lisanduvad seni olemasolevatele seadmetele ja mõõdavad infrapunakiirgust maakera atmosfääris ning pindmisi tuuli ookeanide kohal,” selgitas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi arendusosakonna juhataja Aarne Männik. “Saadud andmed võimaldavad senisest täpsemalt määrata atmosfääri temperatuuri ja koostist, mis omakorda on abiks ka Eestis ilmaennustuste kokkupanekul.”

Uued mõõteseadmed IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer) ja ASCAT (Advanced Scatterometer) asuvad MetOp-A satelliidi pardal. Selle satelliidi lennutas 19. oktoobril 2006. aastal polaarorbiidile Euroopa Meteoroloogiliste Satelliitide Kasutajate organisatsiooni EUMETSAT, kellega Euroopa Keskulatusega Ilmaennustuse Keskus (ECMWF) teeb tihedat koostööd.

1975. aastal loodud Euroopa Keskulatusega Ilmaennustuse Keskus on sõltumatu rahvusvaheline organisatsioon, kuhu kuulub 18 Euroopa liikmesriiki ning 10 koostöös osalevat riiki. Liikmesriikide (sh Eesti) arvutisüsteemid on ühendatud ülikiirete telekommunikatsioonide abil ECMWF peakorteris Inglismaal Readingis asuva superarvutiga.

Arvutisüsteem sisaldab maailma suurimat numbrilise ilmaprognoosimise andmete arhiivi ja juhib maailma keerukaimat globaalse atmosfääri ja ookeanite keskulatusega ilmaennustuse mudelit.

Eesti on ECMWFi assotsieerunud liige alates 2005. aasta novembrist ja Euroopa Keskuse mudel on üks olulisemaid infoallikaid EMHI viiepäevaste ja pikemate prognooside koostamisel. EUMETSATiga koopereerunud liikme staatuse saavutas Eesti 2006. aasta detsembris.