“Pikka ja kuiva perioodi ning suurt sooja praegu näha pole — ilm on ebapüsiv ja suurema soojata,” ütles meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sünoptik Taimi Paljak SL Õhtulehele. “Juba kevad on näidanud, et kolm kuud kestvat kuuma ja kuiva suve nagu eelmisel aastal kindlasti ei tule. Pealegi oli eelmise aasta suvi igati erakordne — suure soojaga ja kuivusega, mis pole Läänemere äärsele alale sugugi omane,” rääkis Paljak.

Põlvamaa ilmatark Elmar Kuus ehk Kuuse-taat ennustab, et pärast 20. maid läheb ilm järk-järgult soojemaks.

“Juuni esimene pool, nii umbes viieteistkümnendani peaks tulema kuiv ja ilus ilm. Juuni teine pool ja juuli algus on aga vihmased. Nädal enne jaanipäeva peaks tulema sadu, mis kastab vaheaegadega kuni juuli alguseni — nii et suvi ei tule just külm, aga vihmane,” lausus Kuuse-taat ajalehele. “Juulis on aga vihma ja päikest parasjagu. Tuleb kuni 30 kraadi sooja vaheldumisi vihmaga.”

Kuuse-taadi sõnul läheb ilm augusti teisel poolel taas ilusaks, september tõotab tulla päikeseline ja kuiv.

Ilmaennustaja Ants Põld-oja arvab, et soojemaks võib minna juuni keskel. “Kardan, et juuni tuleb väga heitlik — kuu alguses võib tulla 10 kraadi sooja ja siis hüppab 30 soojakraadini, jaanipäeva eel aga õhutemperatuur taas langeb,” pakub Põldoja. Juuli ilma ei julge ta veel ennustada, ent usub siiski, et kahe ilusa suve otsa peaks tulema kolmaski.

Loodusvaatluste põhjal ilma ennustav Villi Müüripeal on sooja ilma suhtes lootusrikas. “Praegu on alles mai keskpaik, külma järel läheb soojaks: maikuu lõpp ja juuni algus tuleb soe. Öeldakse, et pääsuke toob päeva-, ööbik öösooja. Ööbik on juba siin, kuid rukkirääk veel tulemata,” teab Müüripeal.

“Aga sellist suve nagu möödunud aastal ei tule. Eelmisel aastal oli sel ajal juba kuu aega sooja olnud,” ütles ta. “Usun, et enne jaanipäeva tuleb sooja, pärast seda aga kuigipalju vihma.”

Hiiumaa ilmavaatleja Valter Voole ennustab, et aeg, mil merevett nautida saab, on väga kaugel. Ka tema on kindel, et suvi tuleb jahedam kui mullu.