Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain oktoobrikuust kaugemale ei ennusta. ”Praegu liiguvad tsüklonid nii, et Eestisse lund ei tule. Kui tsüklonite liikumine võtab teise suuna, on ka lumi platsis,” ütles Merilain Tartu Ekspressile.

Tartu ülikooli füüsikainstituudi vanemteaduri Marko Kaasiku sõnul on temperatuur praegu veidi kõrgem kui sel ajal tavaliselt, kuid hakkab peagi vaikselt jahedamaks minema. Seda, milline tuleb sel aastal talv, on Kaasiku sõnul keeruline öelda. ”Alguses on külm, alates veebruarist läheb ilm pehmemaks,” rääkis Kaasik. Keskmine temperatuur detsembris on viis miinuskraadi, jaanuaris on keskmiselt seitse ja veebruaris viis külmakraadi.

Kaasiku prognoosile räägib aga vastu Eesti sarnaste aastate kokkuvõte, mis ennustab pehmet novembrit, detsembrit ja jaanuari ning arvestatavat külmalainet alles veebruaris.

Elmar Kuus, rahvasuus tuntud kui Kuuse-taat rääkis, et tuleb võrdlemisi soe sügis, üsna soe tuleb ka selleaastane talv. ”Novembris tuleb kuskil 5–7 kraadi. Detsembris tasapisi jaheneb, enne aasta lõppu ei tohiks rohkem kui viis miinuskraadi tulla. Jaanuari keskpaik võib tuua nii 10–15 külmakraadi, 20-kraadist pakast ma enne veebruarikuud ei oota,” kirjeldas Kuus. Lund Kuusi sõnul enne jõule oodata ei tasu.

Võrumaa ilmatark Jaan Allas kasutab ilma ennustamiseks peamiselt seapõrna, ilmast räägivad selle paksus ja laius. Alanud oktoobrikuu toob Allase hinnangul ilusa ilma, sügistorme tema sõnul karta pole. Pikka sügist Allase prognoosi järgi sel aastal aga ei tule ning 10. novembri paiku hakkab ilm talvist palet näitama. Esimesed lumehelbed sajavadki Allase sõnul maha oktoobris ning suurem kogus lund tuleb detsembri lõpus, mil ka ilm külmaks läheb.

”Jaanuari keskelt kuni veebruari lõpuni või märtsi alguseni saab olema selle talve kõige külmem periood, temperatuur on 20 miinuskraadi ringis ja lumi hästi sügav,” ennustas Allas ja lisas, et suusasporti harrastavate inimeste jaoks tuleb ilus talv, mis kestab Allase sõnul kuni 10. aprillini.