EMHI sünoptiku Merike Merilainu sõnul on Läänemere ümbrus tsüklonaalsusest tulvil, kuid see läheb hääbumise teed. Meil jätkub õhurõhutõus ning sajud ei tohiks seetõttu kauakestvad olla, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Kagu-Eesti pool võib üsna palju ka päikest näha,“ sedastas Merilain. Sooja tuleb täna kuni 13 kraadi.

Sajuvõimalus väheneb Merilainu kinnitusel ka nädalavahetusel. „Kuid päris kuiva ei garanteeri vananeva tsükloni kohalolek mitte kuidagi,“ märkis ta.

„Tuul on neil päevil edelast ja lõunast ning rannikul, rääkimata avamerest, on tuuleiilid ikka nii 12-14 m/s. Nii et päikesepaiste vaheldub pilvede, vahel ka vihmapilvedega ja hoogne tuul rebib lehti,“ lausus Merilain. Nädalavahetusel jääb temperatuur päeval 9 ja 12 kraadi vahele ning öösel on sooja 2-9 kraadi.

Ohtlikuma poole pealt viitas Merilain ookeanilt siia suunduvatele tsüklonitele, millest üks jõuab ilmselt Põhjamere ümbrusesse möllama pühapäeval.

Samas märkis ta, et paar Euroopa ilmamudelit on ühtviisi arvutanud, et Läänemerele jõudes on tormipöörise jõud juba lõppemas ning isegi eilne tuuleiilide maksimum rannikul 20-25 m/s jääb saavutamata. „Aga kunagi ei tohi sügis-talvist suhteliselt sooja merevett alahinnata,“ arvas Merilain.

„Kui juba tsüklonite tee lahti, siis tasuks ka veetasemel pilk peal hoida. Varahommikul vastu eilset kergitas edelatuul Pärnus pikka aega keskmisest madalamal olnud vee mõne tunniga ligi meetri võrra,“ rääkis Merilain.

Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudi teatel ei ole lähiajal ohtlikku meretaseme tõusu siiski ette näha. “Meretaseme prognoosid teeb EMHI-le TTÜ Meresüsteemide Instituut. Meie poolt prognoositavas perspektiivis ehk 48 tundi, ei ole ohtlikku meretaseme tõusu ette näha,” teatas Delfile instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts.

Ilmajaam hoiatab täna Soome lahel, Väinamerel ja Liivi lahel kuni 15 m/s puhuva edelatuule ning kuni kolmemeetriste lainete eest. Kuni 11 m/s puhuva tuule ja kuni ühemeetriste lainete eest hoiatab ilmajaam Peipsi järvel.