Ilusa suveilma mõneks päevaks toob meile Lääne-Euroopast üle Põhjamere Skandinaavia ja Soome kohale leviv ja laienev kõrgrõhuala, vahendab ilm.ee.

Täna Põhjamaa pikale päevale ei toimu kõrgrõhualas põhja poole liikudes sugugi õhumassi jahtumist, hoopis vastupidi- õhumass soojeneb veelgi. Täna-homme puhub valdavalt kirdetuul, mis järk-järgult nõrgeneb ja leebemaks muutub.

Pühapäeval ja esmaspäeval on tuul hoopis nõrk, vaid rannikul võib tekkida merebriis ning see ootamatult külm tuul võib pärastlõunal ka rannaliival peesitajad varjulist kohta otsima sundida. Sisemaal seevastu võib juba mõnele ilm liiga lämmi tunduda.

Kahjuks ei jää saabunud suvi püsima ja nii võib juba põhjarannikul teisipäeval oodata ilmamuutust. Selle valmistab ette Skandinaaviale põhjalaiustelt laskuv väike tsüklon, mille tagalas lähenev jahedus saab kokku nii Skandinaavias kui Soomes püsinud soojaga. Külm front koos äikestega läheb liikuma ja kui teisipäeval võib veel enamus Eestist sooja ilma nautida, siis ilmselt kolmapäeval on vihm ja jahedus kõikjale jõudnud.

Neljapäevaks on Skandinaavia ja Soome kohal juba suuremõõtmeline ja püsiv madalrõhuala, sest elus hoiavad teda itta Venemaale kaldunud soe õhk ning Arktikast põhjakaare tuulega peale hoovav jahedus. Kõige ägedamad sajud on arvutatud ikka suurima temperatuuri kontrasti piirkonda ja ilmselt jääb frontaaltsoon meist itta Venemaa kohale.

Paigalpüsiva vana tsükloni lähedus põhjustab Eestis jahedat ja sagedaste hoovihmadega ilma. Esimeste vihmaste ilmade pärast ei maksaks ülepeakaela Vahemere äärde rutata, sest soodsate arengute korral võib sealkandist uus soojalaine meid rõõmustada enne 10. juunit.