Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles Eesti Päevalehele, et varakevad (ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb üle nulli) satub tänavu tõenäoliselt märtsikuu keskpaika.

Kuuse-taat ennustab muutlikku kevadet, mille esimene soojahoog tuleb kohe-kohe: lumi sulab 5. ja 10. märtsi vahel ja 12. märtsiks on vähemalt Lõuna-Eestis lumi läinud. Sooja on sel perioodil 8–10 kraadi. Sellele järgneb jahedam periood, kui päeval on 5–8 kraadi sooja ja öösel sama palju külma, nii kuu lõpuni. Märts tuleb tema ennustuste kohaselt peamiselt sademeteta ja päikeseline.

“Sadu on märtsis alati vähe ja tõenäoliselt ongi kohe algamas nädalane päevase päikesepaiste ja vilu põhjakaaretuulega tüüpiline märtsiilm. Seejärel on taas heitlikum ja ajuti sajab nii lund, lörtsi kui ka vihma,” ütles Merilain.

Kuna tänavu sadas lund maha võrdlemisi vähe, on sel kiirem minek kui muidu. Sellele vaatamata on Merilaini sõnul täiesti tavaline, kui aprillis taas mõnel päeval lund sajab. “See ei tähenda sugugi, et kuu tervikuna külm peaks tulema,” lisas ta.

Kuuse-taadi aprilliennustus on päikeseline ja pigem soe: kuu esimeseks pooleks ennustab mees 8–10, teiseks pooleks 11–13 kraadi sooja. “Ööd on ikka jahedad, võib olla nii 2–5 kraadi külma,” sõnas ta.

Päris soojaks lähevad ilmad Kuuse-taadi ennustuse kohaselt 12. mail. Kuni 25-kraadised päevad kestavad kuu lõpuni ja juuni on jälle veidi jahedam ja vihmasem. “Juuliks on mul kaks varianti: kas suhteliselt kuiv, pilves ja 20–22 kraadi või terve kuu kestev 25–30-kraadine palavus,” lausus ta.

Merilain ennustab, et täiskevad saabub aprillikuu keskpaiku, mil ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb üle +5 kraadi.