Lohu poe omanik Endel Lohk kurtis Sakalale, et möödunud nädalal valitses Uueveskil hingemattev lägalehk. “Tegelikult on seda pidevalt tunda, aga neil päevadel oli hais maksimaalne,” nentis Lohk. Tema jutu järgi on hais kõige tugevam siis, kui ilm on vihmane või tuulevaikne.

“Tahaks õhtul aias istuda ja puhata, aga sellise haisuga ei saa akentki lahti teha,” oli poeomanik nördinud. “Räägitakse, et see peletab turistid linnast eemale, aga viljandlased peavad päevast päeva sellist õhku hingama.”

Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ütles, et linnavalitsusse pole viimastel päevadel kaebusi veel jõudnud. “Meil on Eksekoga kokkulepe, et kui Viljandis on üritused, siis nad linna naabruses asuvatele aladele läga ei laota,” rääkis ta.

Aktsiaseltsi Ekseko lägaosakonna juhataja Aleksander Saveljev ütles, et linna lähistele läga praegu ei veeta.

“Praegu laotame seda Viiratsi vallas Vasara kandis ja Paistu valla piiril asuvatele põldudele, aga need jäävad linnast 13 kilomeetri kaugusele,” selgitas Saveljev. Haisev kraam läheb põldudele, kus silotegemine on lõpetatud, ning sisse seda praegu ei künta.

Aktsiaseltsi Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm ütles, et ka seakombinaati on haisu pärast helistatud.

“Meil on Viiratsi valla ja Viljandi linnaga kokkulepe, et kui tuul on linna poole, siis linna lähistele me läga ei vea. Ma ise kontrollisin ja võin öelda, et laotamine käib Paistu pool,” rääkis Soorm. Tema sõnul võib hais tulla kas Viiratsi Agro lüpsifarmidest või Ekseko lägatiikidest.

Keskkonnainspektor Naima Tääri sõnul võib lägalehk tugevamaks muutuda õhurõhu langedes, sest siis vajub lägast tekkinud ammoniaak, mille tuul on laiali kandnud, maad ligi.