Siseministeeriumi sisejulgeolekudivisjoni koostatud analüüs näitab, et metallivarguste arv Eestis vähenes pärast 2001. aasta mais jõustunud jäätmeseaduse muudatusi mullusega võrreldes neliteist korda.

Probleemseimaks on jäänud Ida-Virumaa, kus käesoleva aasta esimese viie kuuga registreeriti 47 metallivargust ehk 62 protsenti kõigist metallivargustest Eestis. Ka Ida-Virumaal on märgata metallivarguste vähenemist, kuid mitte neliteist, vaid kõigest neli korda. Narvas on metallivarguste arv vähenenud üheksa korda.

“Ilmselt on põhjus selles, et meil liigub kaableid ja muud rauda rohkem kui mujal,” ütles Põhjarannikule Ida-Viru asemaavanem Agu Värimäe. “Ka siinne sotsiaalne olukord annab end tõenäoliselt tunda.”

“Pärast jäätmeseaduse muudatuste jõustumist 2001. aasta mais korraldati seaduse täitmise kontrollimiseks suvekuudel arvukalt kontrollreide, millel osalesid politseiametnike kõrval veel maksuameti, tööinspektsiooni ning kohaliku omavalitsuse struktuuriüksuste, ka päästeenistuste esindajad. Võetud meetmete tulemusel hakkas metallivarguste arv kiiresti vähenema,” teatas ETAle analüüsi koostanud siseministeeriumi analüüsiosakonna nõunik Andri Ahven.

2001. aasta esimese viie kuuga registreeriti 1088 metallivargust, millega tekitati otsest rahalist kahju 15,2 miljonit krooni. 2002. aasta samal perioodil registreeriti 76 metallivargust, millega tekitati rahalist kahju 955.000 krooni.

Käesoleval aastal on registreeritud keskmiselt 15 metallivargust kuus. Käesoleva aasta esimese viie kuu jooksul ei registreeritud ühtegi metallivargust kaheksas maakonnas: Tartumaal, Valgamaal, Võrumaal, Järvamaal, Viljandimaal, Läänemaal, Lääne-Virumaal ja Saaremaal.

Võrreldes käesoleva aasta esimest viit kuud eelmise aasta sama ajavahemikuga, on kõige märkimisväärsem metallivarguste vähenemine olnud Tartumaal (langus 110lt nullile); järgnevad Valgamaa (74 nullile), Võrumaa (58 nullile) jt. Oluline vähenemine on ilmnenud ka Tallinnas: langus 163lt 12le (14 korda).

Praegu kehtivas jäätmeseaduses on juhtmete ja kaabli kokkuostu keelav säte jõus kuni 2003. aasta lõpuni. Antud sätte suure efektiivsuse tõttu on praegu ametkondadevahelisel kooskõlastusringil olevas uue jäätmeseaduse eelnõus kaotatud ajaline piirang ning niisuguste jäätmete kokkuost on kavas keelata tähtajatult.