Nimelt lisas Tartu ülikool (TÜ) oma vastuvõtueeskirja sätte, et peale olümpiaadide või Eesti parima õpilasfirma konkursi võitjate on ka iga keskkooli või gümnaasiumi parimal lõpetanul võimalus saada tasuta õppekoht, kirjutab Eesti Päevaleht.

TÜ õppeprorektori Birute Klaasi sõnul on muidugi nende ligi 230 üldhariduskooli lõpetaja seas 100 kuni 200 parimat oma kooli lõpetajat, kelle lõpuhinded on võimaldanud talle anda kas kuld- või hõbemedali. Seega võib TÜ pakkumine osutuda lotovõiduks umbes 30-40 gümnaasiumi parimale lõpetajale, sest nii paljudes koolides pole statistika ko­haselt ühtegi medaliga lõpetajat.

Tartu Descartes'i lütseumi abituriendi Tairi Tillo arvates pole ülikooli otsusel suurte linnakoolide õpilastele mingit mõju, sest nendes koolides leidub alati mõni medaliga lõpetaja: „Et meie koolis parimaks lõpetajaks saada, siis tuleb kuldmedaliga lõpetada, seega mind see ei puuduta." Siiski on neiu arvates ebaõiglane, et ülikool jagab tasuta kohti väikeste maakoolide lõpetajatele, raskendades nii teistel ülikooli pääsemist.

Tallinna ülikooli rektor Rein Raud peab õiglaseks, kui ülikooli väheseid tasuta õppekohti jagataks ühistel alustel kõigi taotlejate vahel: „Mul pole mingit kahtlust, et iga kooli parimal lõpetajal on suurepärased võimalused pääseda meie ülikoolis tasuta kohale õppima ka üldise konkursi kaudu."