Piirivalve peab seda katastroofiks, sest nii tekiks idapiirile mitmekümnekilomeetrine auk ja Peipsi järv poleks enam radaripildiga kaetav, kirjutab Postimees.

Kordonite sulgemise otsuse lähedale jõudsid tööinspektorid, kes sõitsid Vasknarva, Alajõele ja Smolnitsasse kontrollretkedel pärast president Arnold Rüütli mai algul tehtud visiiti idapiirile. Riigipea nimetas nähtut üllatuseks.

“Kordonihoone on varisemisohtlik, elektrijuhtmestik amortiseerunud, põrandad läbimädanenud, ahjude alused liiguvad ja ahjud vajavad remonti, katus laseb läbi, vesi ja kanalisatsioon puuduvad, majapidamisvett võetakse jõest, joogivett tuuakse õigeusus kirikust,” tsiteeris tööinspektsiooni pressiesindaja Tõnu Vare inspektorite Vasknarva kordoni kohta kirjutatud kontrollakti.

Tööinspektsiooni peadirektor Priit Siitan selgitas, et tööinspektsioonil on õigus keelata töö inimeste tervisele ohtlikes tingimustest. “30. juuniks peab piirivalveamet meile vastama, kuidas nad tagavad oma inimeste ohutuse nendes kordonites,” ütles Siitan. “Eesti julgeolekule mõeldes ei tahtnud me kohe kordonite sulgemise otsust teha.”

Kiiret lahendust hädakordonite probleemile lubas möödunud nädalal Riigikogus küsimustele vastates ka siseminister Ain Seppik.