“Pärast tee läbikaevamist hakkas veetase Saka külas kohe alanema ja hommikuks on olukord loodetavasti tunduvalt paranenud,” ütles BNS-ile Ida-Virumaa asemaavanem Agu Värimäe.

Värimäe sõnul Saka külast kedagi evakueerida ei olnud tarvis.

Maavalitsus kaalus ka Toila ja Narva maantee vahelise tee läbikaevamist, kuna veetase oli ühel pool teed nii kõrge, et pressis vett läbi maanteetammi truubi Jõhvi poole.

“Sellest otsustasime siiski loobuda, kuna veetase alaneb ka ilma selleta,” sõnas Värimäe.

Kohtla-Järvel oli neljapäeval kella 21 seisuga vesi veel üle kümne maja elektrita, kuna keldris asuvad elektrikilbid olid vee all. Õhtul oli elektrita veel sadu majapidamisi.

Kohtla-Järve aselinnapea Jüri Kollo sõnul said päästeameti töötajad vee haigla ja koolimaja keldritest välja juba pärastlõunal ning õhtul jätkati elumajade keldrite veest tühjendamist.

“Majadesse ei saa voolu sisse lülitada ka pärast vee väljapumpamist, kuna elektrikilbid ja juhtmed peavad enne elektri sisselülitamist kuivama,” ütles Kollo BNS-ile.

Eesti Energia soovitab inimestel enne niiskusest kannatada saanud seadmete käikulaskmist need elektrikul üle kontrollida, sest rikkis seade võib põhjustada lühiseid ning uusi probleeme kas või ühtses elektrisüsteemis naabritega.

Teisipäeval ja kolmapäeval sadas Kohtla-Järvel pooleteise päevaga maha kahe kuu vihmanorm. Kui tavaliselt sajab Kohtla-Järvel kuus keskmiselt 86 millimeetrit sademeid, siis ainuüksi kolmapäeval sadas vihma 131 millimeetrit.

Üleujutus tekitas probleeme ka Jõhvis ja Püssis ning Toila, Kohtla, Maidla ja Sonda vallas.

Ida-Virumaa asemaavanema Agu Värimäe sõnul asub maavalitsus reedel kokku arvestama loodusõnnetuses tekkinud kahju ning kavatseb esitada valitsusele taotluse reservist raha eraldamiseks kahju likvideerimiseks.