Ringkonnakohus leidis, et maakohtu otsus on seaduslik ja põhjendatud, teatas Tartu ringkonnakohus.

Kolmest eksperdist koosneva komisjoni koostatud ekspertiisiakti järgi ei vastanud Gorjatšjovi osutatud arstiabi ravikvaliteedi nõuetele. Arst ei arvestanud kiirabi anamneesiga, määras patsiendile valediagnoosi ega jätnud teda haiglasse jälgimisele. Ekspertide hinnangul ei ole ravidokumendis objektiivseid põhjusi, mis oleksid takistanud õige diagnoosi määramist. Samuti leidsid eksperdid, et patsiendi ellujäämise võimalus oleks tõenäoliselt olnud suurem, kui ta oleks jäetud haiglasse.

Ringkonnakohus nõustus maakohtuga, et arsti hoolsuskohustuse rikkumise ja patsiendi surma vahel oli põhjuslik seos. Kui Gorjatšjov oleks arstiabi osutanud vajaliku tähelepanelikkuse ja kohusetundlikkusega, oleks patsiendi ellujäämise võimalus olnud suurem.

Viru maakohus mõistis Gorjatšjovile ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Süüdistataval tuleb kannatanule hüvitada varaline kahju 406 eurot ja mittevaraline kahju 14 190 eurot.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus süüdistatav ja tema kaitsja, taotledes Gorjatšjovi õigeksmõistmist.

Süüdistuse järgi ei pannud Gorjatšjov SA Ida-Viru Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arstina 2012. aasta novembris kiirabiga haiglasse toimetatud patsiendile õiget diagnoosi, ei määranud seetõttu ka õiget ravi ega uuringut, vaid lubas ta kodusele ravile. Selle tulemusel patsiendi seisund halvenes järsult ja ta suri järgmisel päeval.

Tänane otsus on vaidlustatav 30 päeva jooksul riigikohtus.

2012. aasta 24. novembri õhtul tõi kiirabi Ida-Viru keskhaigla EMOsse aset sillamäelase Valeri (42). Haigussümptomitega mees kaebas kõhuvalu ning läbivaatus tekitas kiirabibrigaadis kahtluse, et soolestikus on verd.

Umbes 12 tundi hiljem tuli samal brigaadil sõita samasse Sillamäe majja ning nad leidsid samast korterist eest voodil lebava Valeri. Selgus, et EMOs valvel olnud arst Igor Gorjatšjov (39) oli õhtul haiglasse toodud patsiendi kodusele ravile saatnud, diagnoosides tal soolenakkuse. Mehe seisund oli väga raske ning sõit läks taas EMOsse, kus ta operatsioonist hoolimata suri.

Lahang tegi kindlaks, et Valeri suri kaksteistsõrmiksoole haavandist tekkinud sisemise verejooksu tõttu.