Kõrva-, nina- ja kurguhaigusi ravivast viiest arstist on digiregistratuuri andmetel võimeline eesti keeles suhtlema vaid üks, kuigi ülejäänuist staažikam töötab Ida-Viru keskhaiglas juba ligi 20 aastat, kirjutab Põhjarannik. Stomatoloogia osakonnas on vene keel suhtluskeeleks märgitud kuuel arstil 18-st.

"Tõenäoliselt on digiregistratuuris vene keel suhtluskeelena kirjas seetõttu, et nendel arstidel puudub nõutav eesti keele oskus," oletab keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk, tuletades meelde, et valitsuse määruse kohaselt peavad arstid valdama eesti keelt vähemalt tasemel C1, mis vastab endisele kõrgtasemele.

Tomusk on veendunud, et samas suudavad eestlastest arstid Ida-Virumaal suhelda patsientidega ka vene keeles. "Miks aga seda märgitud ei ole, seda ei oska mina kommenteerida," tõdeb ta, kinnitades, et kõik arstid peavad suutma patsientidega eesti keeles suhelda.

Keeleinspektsioon on Ida-Virumaa meditsiinitöötajaid korduvalt kontrollinud, neid on ka karistatud, kuid töötajate keeleoskus pole märkimisväärselt paranenud. Tomuski sõnul jätkab keeleinspektsioon selle probleemiga tegelemist.