Uus meetod on seotud kaasaegse tehnoloogia kasutuselevõtuga, kus kirurgilise operatsiooni käigus vähendatakse kasvaja hulk miinimumini ning seejärel töödeldakse allesjäänud kasvajakoldeid vähivastase ravimiga.

„Tehniliselt on siin kokku pandud kaks ravimeetodit, kirurgiline ja keemiline,“ kirjeldas uut ravimoodust Ida-Tallinna keskhaigla kirurgiakliiniku juhataja, onkoloog Andrus Arak, kelle sõnul on Eestis väga oluline pakkuda rohkem võimalusi ka kaugelearenenud vähiga haigetele.

Ta selgitas, et operatsiooni ajal loputatakse kasvajakolletest kahjustatud kõhuõõnt vähivastase ravimi lahusega. Seejuures on kasutusele võetud uus aparatuur, mille abil saab tõsta kasvajavastase lahuse temperatuuri ning seeläbi kasvajarakke täiendavalt hävitada.

„42-43-kraadine lahus hävitab kasvajarakke ja tugevdab kasvajavastaste ravimite toimet kõhuõõnes. Uue aparatuuriga saame seda ravi teha kvalitatiivselt paremini, haigele ohutult, kuid tõhusamalt,“ sõnas Arak. Kliiniku juhataja sõnul tuleb neid haigusjuhte Eestis üsna sageli ette ning selline ravimeetod on päästekiir ka juba lootusetus seisundis haigetele, sest paraku ei ole kõhukelmele levinud pahaloomulist kasvajat võimalik kirurgiliselt täielikult eemaldada.“

Eestis avastatakse kõhukelmele levinud kasvajaid umbes 500 inimesel aastas. Kõhukelmele võivad levida kõik seedetrakti kasvajad, eriti maovähk ja jämesoolevähk, mis on kopsu- ja rinnavähi kõrval sagedasemad vähipaikmed. Uue ravimeetodi abil saab senisest edukamalt ravida ka munasarja kasvajatega haigeid.

„Kõhukelme kasvajate paikne keemiaravi kõrgel temperatuuril on täiesti uus samm Eesti vähivastases ravis,“ rõhutas kirurgiakliiniku juhataja.