Prefekt Aivar Otsalt ütles Põhjarannikule, et selles, et arvestatav osa Ida-Viru politseinikke ei oska nõutaval määral riigikeelt, pole midagi uut. "Kuid ükskord tuli see küsimus lõplikult lahendada - kui kaua me sellest üha räägime ja räägime. Saame aina trahve, aga keele mitteoskamise tõttu kannatab ju ilmselgelt ka politseitöö kvaliteet," lausus Otsalt.

Otsalti sõnul tegelevad politseiamet ning siseministeerium praegu raha otsimisega lisaõppe korraldamiseks Ida-Viru politseinikele, kelle keeleoskus nõuetele ei vasta. Aprilli algul testiti vene keelt emakeelena kõnelevate politseinike keeleoskust, millele järgneb keeleõpe.

Politseijuhi kinnitusel antakse sellega riigikeelt mitte piisavalt oskavatele politseinikele veel üks võimalus, mille riik ka kinni maksab.

Otsalt ütles, et sügisese testimise käigus vaadatakse eelkõige seda, kui palju keegi on edasi arenenud, ning igaühele lähenetakse individuaalselt. "Ma ei ütle, et kõik peavad sügiseks oskama perfektselt eesti keelt rääkida, kuid kõik peavad olema suhtlemisvõimelised," lausus ta.

Politseis suhtutakse riigikeele oskusesse nii tõsiselt, et seda õpivad ka eesti keelt emakeelena rääkivad töötajad.