Abilinnapea Toomas Vitsut ütles, et Tallinnal on õigus oma elanikele soodustusi teha. Vitsuti sõnul rakendub 1. märtsist Tallinnas ID-kaardil põhinev uus piletisüsteem, sest ka õiguskantsler ei leidnud uue piletimääruse rakendamisel põhimõttelist vastuolu — nii kirjutab Raepress.

Õiguskantsler Allar Jõksi hinnangul on siiski tallinlastele ja teiste omavalitsuste elanikele erinevate piletihindade kehtestamine vastuolus põhiseaduse ja ühistranspordiseadusega. Sellekohase avalduse tegi Jõks kolmapäeval.

Need Tallinna ühistranspordi püsikasutajad, kes pole jõudnud 1. märtsiks ID-kaarti soetada, ei saa perioodikaardi kehtivuse lõppedes ka ID-piletile üle minna, teatab Raepress.

Nõuetekohaselt vormistatud taotluse sisseandmisest ID-kaardi kättesaamiseni kulub kuni 30 päeva.

Veebruaris ostetud perioodikaardid kehtivad neile märgitud kuupäevani. Ostes näiteks veebruari eelviimasel päeval 90 päeva kaardi, kehtib see 28. maini. Sel juhul ei oleks ID-kaarti ühistranspordi kasutamiseks enne mai lõppu vaja.

Alla 15-aastastel õpilastel ei ole ID-pileti kasutamiseks ID-kaarti tarvis. Nemad saavad tõendada kontrolörile ID-pileti olemasolu õpilaspiletiga, millel peab aga olema kirjas isikukood. Kui õpilaspiletil on isikukoodi asemel kirjas sünniaeg, peab kool hoolt kandma, et sellele isikukood lisatud saaks.

ID-kaarti ei ole tarvis ka neil sõitjate gruppidel, kellele kehtib tasuta sõidu õigus. Neil peab olema kontrolörile ette näidata tasuta sõidu õigust tõendav dokument. Tasuta sõidu õigus ei sõltu elukohast, mis tähendab et Tallinna ühistransport on teiste hulgas näiteks tasuta kõigile üle 65 aastastele pensionäridele.

ID-piletit on võimalik osta nii sularaha eest selleks ette nähtud müügipunktidest kui ka pangaülekandega interneti või mobiiltelefoni vahendusel.

ID-piletite müügipunktid (R-Kioskid, Selveri kauplused ja Eesti Posti postkontorid) on varustatud vastava märgistusega.

Pileti hinnale lisandub ka teenustasu. Teenustasuta saab pileti osta siis, kui sõlmida pangas otsekorralduslepingu või osta pilet linnavalitsuse teenindussaalis.