Kui ID-kaardi omanik tahab aga välismaale sõita, tuleb tal soetada ka reisidokumendina kasutusele võetav uus pass ja selle eest välja käia veel kuni 350 krooni riigilõivu. “Poole vähem tuleb nii ID-kaardi kui ka passi eest tasuda pensionäridel ja alaealistel,” ütles Loodus neljapäeval ajakirjanikele.

Looduse sõnul saab viis protsenti elanikest dokumendi tasuta, kuid seda konkreetsetel põhjustel vastava avalduse alusel. “ID-kaardi vabatahtlikuks tegemine oleks elektroonika surm,” märkis Loodus.

ID-kaardi omahind on 250 ja passi omahind 85 krooni.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektori asetäitja Urmet Lee sõnul kavatsetakse uue isikutunnistusele ülemineku perioodi viie aastaga välja anda 1,34 miljonit ID-kaarti ja miljon passi.

Järgmisest aastast kohustusliku isikutunnistusena kasutusele võetava ID-kaardi võib kätte saada ka tähitud kirjaga posti teel või lähimast pangakontorist.

Urmet Lee ütles neljapäeval ajakirjanikele, et inimesed ei peaks hakkama kodakondsus- ja migratsiooniameti büroodesse 1. jaanuarist tormi jooksma. Lee sõnul ei maksa passi vahetamisega uue isikutunnistuse vastu kiirustada, sest ühegi praegu kasutusel oleva dokumendi kehtivus ei lõpe.

“Amet kaalub võimalust esitada avaldus isikutunnistuse taotlemiseks posti teel ja interneti kaudu,” lausus Lee, kelle sõnul tehakse kõik selleks, et ametnik tuvastab isiku vaid ühe korra ja seda dokumendi kättesaamisel.