Siseministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et näiteks nelja aasta pärast võiks ID-kaart hakata haigekassa kaarti asendama.

“Kõik on võimalik ja see on üks variant, kuid rakendused ei saa toimuda väga kiiresti,” lisas ta.

Siseministeerium on sõlminud ID-kaardi laialdaseks rakendamiseks koostöömemorandumi sihtasutuse Vaata Maailma esindajate EMT, Hansapanga, Ühispanga ja Eesti Telefoniga. Leppe kohaselt aitab sihtasutus Vaata Maailma kaasa ID-kaardi ja avaliku võtme infrastruktuuri loomiseks ja avaliku sektori teenuste viimiseks internetti.

Siseministeerium tegi reedel avalduse, milles rõhutas, et ID-kaart siseriikliku isikuttõendava dokumendina hakkab kehtima tuleva aasta 1. jaanuarist, jättes märkimata poliitilised vastuolud.

Siseminister Tarmo Loodus on sõlminud Šveitsi ettevõtja Trüb AG-ga elektroonilise isikutunnistuse valmistamise ja isikustamise teenuse ostmise lepingu kogumaksumusega 331 miljonit krooni. Siseministeerium toonitas, et Loodus tegi seda kooskõlas põhiseaduse ja seadustega valitsuse antud volituse alusel.

Väited, nagu oleks siseminister lepingut sõlmides võimupiire ületanud, on väärad, tähendas pressiesindaja.

Lepingu ennetähtaegsel lõppemisel Eesti poolsete kohustuste rikkumise tõttu on siseministeeriumil kohustus välja osta järgnevaks aastaks toodetud toorikkaardid ning Trüb AG sellekohasel nõudmisel peab siseministeerium välja ostma isikutunnistuste personaliseerimise seadmed ja vahendid nende raamatupidamisväärtuses. Trüb AG on hinnanguliselt investeerinud nimetatud seadmetesse ja vahenditesse 130 miljonit krooni.