Kevadsemestril korraldatud küsitlus põhjal rääkis Kattel Delfile, et tudengid toovad esile just tööturu vajadused. „Ilma inglise keeleta ei saa nii või teisiti hakkama, aga paljud tõstavad esile ka vene keele oskust,“ ütles ta.

Vene keel on tõusutrendis nii eestlaste kui välistudengite hulgas. Eesti keele kurustele jõuavad nii välistudengid kui ka õppejõud. Ka saksa keele vastu on tudengite huvi viimastel aastatel tõusnud.

Kattel tõdes, et soome keel on tudengite hulgas nii või teisiti populaarne ja loomulikult jõuavad keelekeskusesse ka paljud artsiteaduskonna tudengid. Ta nimetas ka erialakeele kursuseid arstiteaduskonna tudengitele. „Me ei sa maailma lukku keerata, aga me anname inimestele võimaluse,“ sõnas Kattel.

Vajalikuks peetakse kolmanda võõrkeele oskust

Kattel lisas, et vajalikuks peetakse ka kolmanda võõrkeele oskust, mis annaks tööturul eelise.
Tema sõnul jäi tudengite vastustest silma ka see, et kolmas võõrkeel annab parema võimaluse ka välismaal õppimiseks.

Erakordselt populaarne on Katteli sõnul hispaania keel, samuti läti, jaapani ja hiina keel. „Samavõrd nagu põhjaeestlane oskab soome keelt, tunneb lõunaeestlane huvi läti keele vastu,“ lausus Kattel.

„Huvi läti keele vastu on ajalooliselt välja kujunenud,“ kõneles Kattel. „Riia ja Jurmala on lähedal, samuti on ajakirjanduses Eesti ja Läti koostööprojektidele hakatud rohkem tähelepanu pöörama.“

Tartu ülikooli keelekeskuse kaudu on ühtekokku võimalik õppida 19 erinevat võõrkeelt, millest popim on inglise keel. Pakutakse ka eriala keelekursusi, mille eelduseks on B2 keeletase. Osaliselt on need ka kohustuslikud, aga ka valik- ja vabaainena on eriala keelekursused populaarsed, rääkis Kattel.

Palju pakutakse veebikursusi, mis sobivad töötavatele tudengitele ja seegi on Katteli hinnangul huvi võõrkeelte vastu tõstnud. Tartu Ülikooli keelekeskus on avatud kõigile, lisaks tudengitele õpivad keeli ka õppejõud ja linna inimesed.

Eurobaromeetri uuringu järgi kasutavad rohkem kui pooled eurooplased võõrkeeli töökohal ja 45 protsenti arvavad, et said oma elukohariigis tänu võõrkeelte oskusele parema töökoha.