BSE-komisjon tegi ettepaneku esitada valitsusele rahataotlus kiirdiagnostika uuringute läbiviimiseks, teatas BNS-ile põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Kai Maran.

Ta märkis, et siiani on laborid uurinud proove klassikalisel meetodil histoloogiliselt ehk mikroskoobi all ning ühtegi hullulehmatõve juhtumit ei ole diagnoositud.

Komisjon otsustas volitada veterinaar- ja toidulaboratooriumi korraldama riigihanke laboriseadmete ostuks, mis võimaldavad analüüsida ka kiirdiagnostika meetodil.

Sel viisil on kavas uurida tuhandet riskigruppi kuuluvat veist.

Komisjoni liikme põllumajandusministeeriumi veterinaaria- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuuse sõnul ei saanud kontrollimisel kinnitust oletus, et Eestisse on imporditud lähiaastatel Saksamaalt piimaasendajaid.

Euroopa teistest riikidest on imporditud taimse päritoluga piimaasendajaid.

Kuusk andis komisjonile ülevaate ka täiendavatest ohutusmeetmetest, mis on võetud kasutusel Euroopa Liidus (EL).

EL-s muudetakse veiste tapmisprotseduuri tapamajades ja keelatud on kasutada riikidest, kus on avastatud BSE, pärinevat odavat luuliha, mida kasutati hamburgerites.

EL-i riikidest pole BSE juhtumeid esinenud Soomes ja Rootsis.

BSE-komisjoni kuuluvad tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro, tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit, põllumajandusministeeriumi veterinaaria- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuusk, taimetoodangu inspektsiooni peadirektor Roland Nymann, veterinaar- ja toidulaboratooriumi direktor Olev Peetsu ning veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Komisjoni esimees on põllumajandusminister Ivari Padar, esimehe asetäitja ministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup.

Maailma Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) hoiatas Ida-Euroopat hullulehmatõve eest jaanuaris, märkides, et väjaspool Euroopa Liitu (EL) on see regioon koos Põhja-Aafrika ja Indiaga suurimas ohus.

FAO esindaja ütles Reutersile, et oht lähtub eelkõige imporditud kondijahust, mis võib olla nakatanud kohalikud veisekarjad.

Saksa peaveterinaar Werner Zwingmann hoiatas kolmapäeval, et Balti riike ähvardab hullulehmatõbi varasematel aastatel sisse veetud ja veistele söödetud piimaasendaja tõttu

Euroopa Liidu ekspertkomisjon hoiatas teisipäeval, et Leedu kariloomade hulgas esineb hullulehmatõbe.

Komisjon märkis, et Leedu on vedanud EL-st sisse veiseid, liha ja kondijahu, mistõttu eksisteerib suur toenäosus, et riigis esineb veiste haigus.

Eesti Veterinaar- ja toiduamet kinnitas kolmapäeval, et ei keelusta Leedust veiseliha ning veiselihatoodete sissevedu, kuna Leedus pole seni spongiformset entsefalopaatiat ehk hullulehmatõbe veistel diagnoositud.