“Eesti sõdurite võitlustahtest ja vahvatest sõjakäikudest on palju legende ja kirjapandud lugusid. Legendid Sigtunast ja Ivo Schenkenbergist Velikije Lukini, võitlused Ümera jõest ja Memeli soodest Sinimägedeni on rääkinud ikka üht ja sama: Eesti sõdur võitleb silmapaistvalt vapralt ega vannu alla ühelegi vaenlasele,” kirjutab leitnant Sang ajalehes Postimees.

Sanga sõnul hakkasid juba ESTPLA-8 Iraagi missiooni ajal, mis kestis mullu detsembrist tänavu juunini, ameeriklaste hulgas levima lood Eesti sõduritest. “Nii olevat USA eriüksus enne üht läbiotsimisoperatsiooni küsinud ESTPLA-8 ülemalt, kas tal on vaja lõhkelaenguid uste ja väravate eestlaskmiseks. “Ei,” vastanud Eesti ohvitser, “mul on selleks rühmavanem [kes takistused jalahoopidega purustab].””

USA 12. ratsaväerügemendi 2. pataljoni sõdurid peavad ESTPLA-9 sõdureid oma pataljoni kõige julgemateks, teatab leitnant. “Kuude kaupa edukas patrullimine Bagdadi ühes kriminaalsemas linnaosas on ameeriklastele sügava mulje jätnud. Pataljoniülem kolonelleitnant Ryan tuletas ESTPLA-9 lõpurivistusel Camp Fallujas kõigile meelde lauset: “We will do it!” Nii on ESTPLA-9 ülem kapten Janno Märk alati vastanud lahingülesandele.”

See lause — “We will do it!” — on alati tuginenud ühele Eesti sõdurile omasele tegutsemisviisile, kaalutletusele, kirjutab Sang. “Oma esimesel operatsioonil loobus ESTPLA-9 ameeriklaste soomusjalaväe toetusest ning tegi panuse kiirusele ja üllatusele. Nii sõitiski ESTPLA joonelt kahtlusaluste varjupaiga juurde, sõdurid hüppasid otse autokastist maja aeda ja arreteerisid kiirelt kauaaegse tagaotsitava.”

Sanga sõnul tegutseti sarnaselt ka pikka aega otsitud terroristi tabamisel paar kuud hiljem. “Eesti sõdurid lihtsalt jooksid pimeduse varjus jalgpalliväljakule, kus tagaotsitav parasjagu jalgpalli mängis, ja nabisid teiste mängijate hämmeldunud pilkude all mehe kinni. Pärast neid operatsioone ei jäänud ameeriklastest ülematel muud üle, kui pead vangutades pobiseda: “Crazy Estonians!””

Kolonelleitnant Ryani sõnul on ESTPLA tema trumpkaart, mida ta kasutab, kui on vaja kiirust, tõhusust ja head jalaväge, ütleb Sang. “See näitab, kui kindel on ta meie sõdurite oskustes. ESTPLA-9 kaitseväelased on tõestanud, et Eesti sõdurid on parimad, keda USA ühe eliitdiviisi tankipataljoni ülemal kasutada on.”

Sanga hinnangul leiab neis lugudes kinnitust tõdemus, et Eesti kaitseväelased ei käi välismissioonidel enam mitte ainult kogemusi saamas. “Meil on endal piisavalt kogemusi, mida saame relvavendadega jagada. Me ei ole millegi poolest nõrgemad või kehvemad kui ükskõik mis teise riigi sõjaväelased, pigem vastupidi. Eesti sõdurit ei huvita suur poliitika. Meid ei sega populistide, demagoogide, nahahoidjate targutused. Meie tegutseme.”

Oma ajaloo vältel oleme ainult kaks korda võidelnud oma lipu all, osutab leitnant. “Esimest korda Vabadussõjas ja teist korda praegu, operatsioonil “Iraagi vabadus”. Lõpuks ometi on käes see aeg, kui eestlased saavad taas uhked olla oma sõdurite üle, kes kannavad Eesti vormi ning tegutsevad vaba Eesti auks ja tuleviku pandiks.”