Eestis, nagu ka mujal maailmas, sünnib poisse mõnevõrra rohkem kui tüdrukuid. Mullu nägi siin ilmavalgust 7137 poissi 6778 tüdruku vastu, vahendab Postimees.

Poiste ülekaal vaid kahekümnendate eluaastate lõpuni ning juba 30- kuni 34-aastaste seas pöördub pluss miinuseks ning suureneb igas järgmises vanuseklassis.

Meeste lühikeseks jääva elu peamine põhjus alkohol ja vähene liikumine, leiab Põhja regionaalhaigla neurokirurg Andres Ellamaa. Ta märkis, et kuigi statistika järgi on esmasteks surmapõhjusteks südame- ja veresoonkonnahaigused, siis on nendegi taga halvad elukombed.

“Stressist ei pääse keegi, aga vaadake neid 35-aastaseid mehi, kõht istub neil põlvedel ja Õllesummeril juuakse õlut mitme miljoni eest, see ongi meie probleem,” ütles Ellamaa. “Infarkt ja insult võib tabada kõiki, küsimus on, millal, ja meil juhtub see liiga vara.”

Neil meestel, kel õnnestub kriitilised 40.–50. eluaastad ületada, on eeldus elada kõrge vanuseni, lisas arst.

Androloog Olev Poolametsa sõnul on meeste tervist olulise teemana kogu maailmas teadvustatud vaid mõned aastad. “Loomulikult on alkohol üks teguritest, aga selle tarbimise taga on muud probleemid ja meeste puhul ei tööta, kui lihtsalt öelda, et ära joo.”

Meeste terviseprobleemide ja riskikäitumise ennetusmudelid on Poolametsa sõnul pea olematud, ehkki alustada tuleks juba sellest, miks langevad poisid põhikoolist välja. “Meeste tervisest rääkides ei saa mööda vaadata ka meeletust tööpingest, konkurentsist ja suhetest lähedastega,” rääkis Poolamets.

Tema sõnul võib olukorra paranemistoodata siis, kui inimesed hakkavad saama oma töö eest normaalset tasu, nad ei pea ennast lõhki laenama, neil on isiklik vaba aeg ja nad oskavad väärtustada perekonda.