Hüljes võis Põduste jõe suudmel olla ka varem, kuid Lootsi tänava elanikud märkasid looma esmaspäeva hommikul. Hülgest anti teada Saaremaa keskkonnateenistuse jahindus-kalandusspetsialistile Jaan Ärmusele, kes soovitas looma mitte häirida ja lasta tal rahulikult olla.

Ümbruskonna elanikud viisid uuele naabrile toiduks kala, kuid Ärmuse arvates käis hülgepoega öösel söötmas kuskil ümbruskonnas ringi liikuv ema.

Saaremaa looderannikul välitöödel viibiv hülgeuurija Mart Jüssi ütles Meie Maale, et tänavusel poegimisperioodil on tavalistest elupaikadest ebatavalistesse kohtadesse tormide tõttu sattunud kümneid hülgepoegi.

“Tihtipeale lähevad emad nendega kaasa, on kuskil juures ning käivad toitmas,” lausus Jüssi ja lisas, et kuna hülged on üsna arad loomad, siis näiteks linnade läheduses hoiavad nad end päeval varju ning toidavad poega öösiti.

Mart Jüssi sõnul imetajad erinevalt lindudest oma poegi maha ei jäta ning üritavad järeltulijaid elus hoida viimse võimaluseni. Jüssi ütles, et kala pole hülgehakatisele mõtet pakkuda, sest peale emapiima nad midagi alguses süüa ei oska. Jüssi sõnade kohaselt on hüljeste olukord tänavu keskmiselt hull.

“Kuna kevad on üsna külm, on hüljestel päris hästi läinud, sest palavus teeb kõige rohkem liiga nii emadele kui poegadele,” rääkis Jüssi.

Teisest küljest on hülgerahvale halvasti mõjunud tormised ilmad ja kõrge merevee tase, mis on loomad sundinud väga kitsastesse oludesse. Kuna hülged on üksteise vastu kurjad ja naabrit ei salli, kipuvad nad üksteist hammustama, haavad lähevad mädanema, kirjeldas Jüssi.

Tema sõnul on tänavu surmale määratud 15-20 protsenti hülgepoegadest. Normaalsel aastal sünnib surnult või sureb väärarengute ning muudel põhjustel umbes viis sajast vastsündinust.

“Olukord kõige jubedam polegi. Oleme hullemaid aastaid näinud, kui olid väga palavad ilmad ja ilmselt ka mingid nakkushaigused tapsid poegi,” sõnas Jüssi.

Samas terendab hülgerahvale tema sõnutsi tume tulevik, kui viimased kümme aastat valitsenud ebasoodne ilmastik ka edaspidi kestab. “Üks kehv aasta ei tee hülgepopulatsioonile midagi, aga pikapeale hakkab see mõjuma: hülgerahvas jääb vanemaks, noori ei tule peale,” ütles Jüssi.