Klooga ja Kiviõli lähistel asuvad mälestusmärgid on esimesed 20-st, mis paigutatakse II maailmasõja aegsesse Saksa töölaagri asupaika, teatas Delfile USA saatkond.

Klooga mälestusmärgi avamisel osalevad president Arnold Rüütel ja kultuuriminister Raivo Palmaru. Lisaks plaanivad mälestusmärgi avamisesest osa võtta justiitsminister Rein Lang, rahvastikuminister Paul-Erik Rummo ja riigikogu liikmed.

Üritustel osalevad ka USA välismaal paikneva kultuuripärandi säilitamise komisjoni liikmed Gary Lavine ja Lee Seeman ning Iisraeli suursaadik Shemi Zur. Samuti on kohal Eesti juudi kogukonna liikmed ning holokaustist eluga pääsenud.

Mälestusmärgid ehitati Eesti juudi kogukonna poolt koostöös Eesti kultuuriministeeriumiga. Ehitamist finantseeris annetustest kogutud rahaga USA välismaal paikneva kultuuripärandi säilitamise komisjon. Annetajate hulgas olid ka Austria natsionaal-sotsialismi ohvrite rahvuslik fond ning Briti holokausti haridusühing.

II maailmasõjas osalenud Saksa väed tõid laagritesse tööle tuhandeid juute teistest Euroopa riikidest. Ajavahemikus 1941-1944 tapeti ka 1000 Eestis elavat juuti — praktiliselt kõik, kellel ei õnnestunud Saksa okupatsiooni eest põgeneda, seisab USA saatkonna pressiteates.

USA välismaal paikneva kultuuripärandi säilitamise komisjon tuvastab asupaiku teistes riikides, mis on seotud USA kodanike pärandiga, taotleb välisriikide valitsustelt kinnituse, et neid varasid kaitstakse ja säilitatakse ning otsib finantseerimisvõimalusi nende paikade säilitamiseks. 2003. aasta jaanuaris sõlmisid Eesti ja USA lepingu kaitsmaks hauaplatse, ajaloolisi sündmuskohti, monumente ning pühasid paiku, mis olid eelnevalt kokku lepitud USA-poolse komisjoni ning Eesti kultuuriministeeriumi ja välisministeeriumi vahel.