Eelmisel nädalal uputas jõgi üle Kroonuaia silla alused kõnniteed, kuid sellega võibki üleujutus Tartus sel kevadel piirduda. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) hüdroloogia osakonna juhataja Tiia Pedusaar veksleid siiski välja ei anna, öeldes, et veetõus võib kuu lõpus teise küüru teha.

Praegu on hüdroloogi sõnul selgelt näha, et veetase püsis öösel 205 sentimeetrit üle arvestusliku nulltaseme ning nüüd on hakanud vaikselt uuesti langema. Emajõe veetase on alates 22. märtsist tõusnud umbes sentimeetri jagu päevas, mida ei ole kuigi palju. "Ma arvan, et Tartut ei ähvarda praegu midagi," kinnitas Pedusaar.

Viimastel tundidel on Emajõe veetase Tartu kesklinnas paari millimeetri jagu hoopis langenud. Nõnda ei ennusta Pedusaar ka nädalavahetuseks kiiret tõusu. Samas sedastas ta, et kuna aprillikuu esimene pool on prognooside järgi jahe, siis polegi põhjust arvata, et veetase praegu tõusma hakkaks.

Soojemat ilma lubatakse kuu lõpuks, mistõttu võivad siis jõgesid täita uued sulaveed. "Pigem siis juba kuu teises pooles võib see juhtuda," sõnas Pedusaar, et aprilli lõpus võib ka Emajõe veetase Tartus uuesti tõusma hakata. Samas ei pruugi seda juhtuda. "See suurvesi võibki väga vaikselt ära vajuda."

Praegu on veetase langemas enamikes Eestimaa jõgedes. Soomaal tõusis vesi möödunud teisipäevani, mil läks lukku tänavu kevadine maksimum – neli meetrit üle suvise veetaseme. Seejärel hakkas veetase alguses rahulikumalt, siis üsna kärmelt langema.

Nüüdseks on veetase Halliste jõe Riisa veemõõdupunktis langenud enam kui meetri jagu ehk alla kolme meetrise tasemeni võrreldes suvise veetasemega. Ööpäevaga on veetase langenud seal enam kui 22 sentimeetrit ning kiire langus paistab jätkuvat.