Köögi sõnul on viimaste nädalatega üle 30 broneeritud hooldekodukoha ära öeldud, samuti on sugulased umbes kümmekond hoolealust tagasi koju viinud. Kuna hooldekodude ainus tuluallikas on teenustasu ehk kohamaksumus, siis on Köögi sõnul sissetulekud märkimisväärselt vähenenud. “Lisaks on 14-15 klienti, kes on meile võlgu jäänud ja ei suuda hetkel maksta, aga kedagi ära me ei saada, südametunnistus ei luba,” ütles Köök. Ta lisas, et broneeringuid hakati ära ütlema kohe, kui tulid esimesed teadaanded koroonaviirusest.

Töötukassa palgatoetuse meetmete tingimuseks on lisaks vähenenud tulule ka vähenenud töömaht ja vähenenud töötasu. Ilmar Köögi sõnul ei ole tal võimalik kumbagi neist kahandada. “Ma ei saa hooldustöötajate palka vähendada, sest see on alla Eesti keskmise,” ütles Köök. “Kui vähendaksin, siis nad lahkuksid töölt, aga töötajaid on niigi raske leida.”

Lisaks pole võimalik vähendada töömahtu, sest karantiiniolukorras on see just vastupidi suurenenud. Hooldekodud on vähemalt aprilli lõpuni karantiinis, mis tähendab lisapingutusi hügieeninõuete täitmiseks ka töötajatelt: seoses eriolukorraga on juurde tulnud töökohustusi nagu pidev ruumide desinfitseerimine ja tervisekontroll, ütles Köök.

Kõige selle tõttu palub mitme hooldekodu omanik Köök riigilt rahalist abi, et üle 70 töötajale palka maksta. Ideaalis oleks abi vaja kohe. “Äkki riik saaks algul kompenseerida 50% palgafondist,” ütles ta, lisades, et tegelik vajadus võib jääda 50-70 protsendi vahele. “Sellel kuul võib-olla jõuame veel midagi maksta, juba eelmisel kuul oli raskem,” sõnas ta.

Köök lisas, et ta on kirjutanud oma murest nii sotsiaal- kui peaministrile, kuid tunneb, et jääb vaid hüüdja hääleks kõrbes. “Tegelikkuses anname ju hoolekandeteenust ka riigiametnike vanematele ja vanavanematele,” tähendas ta.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Rait Kuuse sõnul ei ole riigil plaanis hooldekodusid eraldi rahaliselt toetada. “Küll töötatakse välja üldisi toetusmeetmeid ettevõtjatele, mis laienevad ka hooldekodudele,” ütles ta. Praeguseks on tegevuse jätkamise murega sotsiaalministeeriumi poole pöördunud kaks hooldekoduteenuse pakkujat.

Kuuse lisas, et makseraskused on eriolukorrast tulenevalt ootuspärased ning soovitas selles küsimuses pöörduda kliendi elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole, kes vajadusel toetab hooldekodukoha eest tasumisel. “Selliselt toimib süsteem ka ilma kriisita,” kinnitas Kuuse.

Ka kaitsevahendeid napib

Saaremaa Südamekodu hooldekodus on diagnoositud koroonaviirus pooltel elanikel. “Jumal tänatud, et see meile pole jõudnud,” ütles Häcke hooldekodude omanik Köök. “Kohe, kui viiruse kohta jutud tulid, kehtestasime range karantiini.”

Kuid kaitsevahenditega on mure ka Häcke hooldekodudes. “Maske ja desovahendeid on praktiliselt 0,” ütles Köök. “Ka hinnad on kümnekordistunud. Enne viirust maksis üks mask 20-30 senti, nüüd need on 2-3 eurot. Ei tea, kes sellises olukorras kasumit lõikab.”

Õnneks saadi mõned päevad tagasi Kohtla-Järve linnavalitsuselt viis pakki ehk 250 tükki maske ning kuus karpi ühekordseid kindaid. Hooldekodudes on hakatud maskide puudust ka ise leevendama. “Meil on oma väike õmbluskoda klientide jaoks, vaatame internetist juhendeid ja teeme ise maske,” ütles Köök. “Püüdsime teha midagi, mis enamvähem natukenegi päästaks. Tuleb ise õmmelda, ega midagi teha pole.”

Sotsiaalkindlustusameti kvaliteedi osakonna juht Raivo Sults nentis, et hooldekodud on isikukaitsevahenditega ebaühtlaselt kaetud, kuid hooldekodude vajadused on kaardistatud ning koostöös terviseametiga jagatakse vahendeid siiski.