OÜ Häcke juht Ilmar Köök kinnitas Põhjarannikule, et tegemist on vaid hädaabinõuga, kuigi hooldamise eest kinnisvaraga maksmine on levinud nii mujal Eestis kui ka Euroopas.

“See on parim lahendus üksi elava vanuri kaugematele sugulastele, kellel pole võimalust vanuri hooldamise eest maksta ning kes samas pole ka tema kinnisvarast huvitatud,” ütles Köök.

Köögi sõnul pole Aa hooldekodu omanduses seni veel ühtegi kinnisvara, kuid temale kuuluvas Rakvere hooldekodus on sarnaseid tehinguid juba tehtud.

Juhul kui vanur tahab oma ülalpidamise eest kinnisvaraga maksta, hinnatakse see ära ning summa jagatakse kuude-aastate peale. Notari juures sõlmitakse kinkeleping, millega hooldekodu kohustub vanurit elu lõpuni ülal pidama ja matusekulud kandma. “Võtame sellega endale riski, sest maja või korter võib ju õnnetuses hävida. Just seetõttu nimetamegi seda hädavariandiks,” sõnas Köök.

Köögi hinnangul peavad lepingud olema konkreetsed, vältimaks edaspidiseid vaidlustamisi. “Maailmas on olnud juhuseid, kus hiljem ilmuvad välja kauged sugulased, kes hakkavad kinnisvara endale nõudma,” lisab Köök. Kinkelepinguga tema arvates selliseid probleeme tekkida ei tohiks.