"Hetkel ootame Saaremaa veterinaarkeskuse ametlikku seisukohta," ütles Saarte Häälele Orissaare valla ehitus- ja keskkonnanõunik Martin Käärid, lisades, et tõenäoliselt kuulutatakse need hobused valla omaks, kirjutab Saarte Hääl.

"Selleks puhuks oleme juba leidnud ka võimaliku variandi, millest räägime siis, kui kindel otsus on vastu võetud," kinnitas Käärid, kelle sõnul ei tulnud see probleem vallavalitsusele sugugi üllatusena, sest samadele hobustele uue kodu leidmine oli vallavalitsuses kaalumisel juba mullu detsembris. Toona piirduti siiski vaid ettekirjutusega.

"Söömata ja joomata nad otseselt ei ole," hindas hobuste olukorda Saaremaa veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialist Andro Jürisson, lisades, et pigem on hobused hooldamata, sest nende karv on krussis ja kammimata. Jürissoni sõnul ei ole ka lisasööda olemasolu hädavajalik, sest tegemist ei ole ju sporthobustega. Vesi ja mineraalid peaksid Jürissoni hinnangul loomadel aga siiski lisaks heinale ees olema.

"Kui ta suudaks põhiasjad korda panna, siis ei oleks muret," nentis Jürisson, kes loomade elamistingimusi siiski heaks ei kiitnud, kuid olukorda leevendab see, et hobused ei pea olema pidevalt tallis.

Saaremaa veterinaarkeskuse ametlik kommentaar eile enne lehe trükkiminekut toimetusse ei jõudnud. "Isver, see on küll hea uudis, kui need loomad uue kodu saaksid," rõõmustas eile loomade olukorrale tähelepanu juhtinud anonüümseks jääda soovinud külaelanik. Mitmeid kordi hobuste seisukorrast ametnikke teavitanud inimese sõnul ei ole seni midagi ette võetud.

"No kui siia tuleb keegi vaatama, siis ta muidugi laseb oma uhkemad loomad välja ja jääb tunne, et häda pole midagi," rääkis külaelanik, kelle sõnul on halvas seisundis loomad kas surnud või kusagil tallis peidus. Üks loom ei suutvat püstigi seista. Küsimusi tekitab ka see, kuhu siis jäid need varsad, kes praegu karjamaal märade kõrval peaksid heina krõmpsutama.

Esmaspäeval palus loomakaitse liit Saaremaa veterinaarkeskusel viivitamatult kontrollida hobuste pidamise tingimusi Orissaare vallas Maasi külas, sest külaelanike saadetud vihje kohaselt on räämas tallis elavad Marika Igele kuuluvad hobused väga halvas seisus. Lisaks olevat mitu looma ka surnud. Perenaisega ei õnnestunud Saarte Häälel ka eile ühendust saada.

Eestimaa loomakaitse liidu juhi Heiki Valneri sõnul on kahetsusväärne, et teadaolevalt oli Saaremaa veterinaarkeskus hobuste olukorrast teadlik, kuid vaatamata sellele midagi ette ei võetud. "Hobuste julma kohtlemise tuvastamisel palume asja üle anda politseile," lisas Valner.