Jõuluturgu tutvustavas pressiteates rõõmustas 5+Capital OÜ, et tänavu ehib Tallinna jõuluturgu eriline sära, kuna kannab tiitlit Euroopa parim jõuluturg 2019. Selle tiitli sai Tallinn turismiedendusele keskendunud agentuurilt European Best Destinations. Tõsi, jõuluturgude võistlusel osalesid vaid linnad, mis olid kajastust ostnud - hinnakirja järgi aastase tasuga umbes 1000 eurot.

5+Capital OÜ reklaamib, et Tallinna Jõuluturg pakub ka tänavu traditsioonilist jõulukaupa: maiustusi ja toekamat kõhutäit, käsitööd ja nipsasjakesi. Kaubavalikus on eelistatud omamaine toodang.

Uue müügikohana avab sel aastal oma uksed Hiiumaa väiketootjate majake, kus pakutakse põnevaid ja ehedaid Hiiumaa tooteid, nagu kalašokolaad, käsitööleib mustsõstraga, lambakints, mesi ja palju muud.

Oma majakesega on esmakordselt väljas ka Tallinna Kunstkeraamika Tehas, mis jätkab Tallinna Keraamikatehase 300-aastast traditsiooni luua kaunist ja praktilist keraamikat.

Jõuluturul on ka meelelahutusprogramm, mida juhib Jõuluvana, nädalavahetuseti esinevad laval tantsijad, lauljad ja muusikud. Igal advendipühapäeval süüdatakse advendiküünal, esimesel advendipühapäeval süütavad selle Tallinna praost ja Tallinna linnapea kiriku ühendkooride laulu saatel. Lastele pakuvad meelelahutust karussellid, alates 1. advendist on avatud Jõuluvana majake, kus Jõuluvana parematele salmiütlejatele maiustusi jagab. Uusaastaööl on eriprogramm.

Lisaks korraldab Tallinna jõuluturg koostöös Tallinna Linnamuuseumiga pühapäeviti pooleteisetunniseid jõuluretki, kus räägitakse Tallinna tekkimisest ja sellest, kuidas vanasti Tallinnas jõulupühi peeti. Retked algavad jõuluturul ning toimuvad eesti, vene ja inglise keeles. Jõuluretkedel jalutatakse Toompeal, külastatakse Linnamuuseumi ja Kiek in de Köki temaatilisi näitusi. Jõuluretke piletiga pääseb mõlema näitusega iseseisvalt tutvuma veel 7 päeva jooksul pärast ürituse toimumist.

Jõuluturg on avatud 7. jaanuarini 2020.

Eeldatav tulu ligi 50 000 eurot

Jõuluturu korraldamise riigihanke võitis senine turgude korraldaja 5+Capital OÜ, mis kuulub Igor Semjonovile. Tema ettevõtte viimaste aastate müügitulu on küündinud enam kui 400 000 euroni ja kasumid jäänud 50 000 euro piirimaile. Jõuluturu riigihanke tingimustes oli, et rendile antakse ligi 2400 ruutmeetrit Raekoja platsi ja müügipinnaks võib kasutada 400 ruutmeetrit. Pakkumuse alghind määrati jõuluturul kauplemisest eeldatavalt saadava tulu alusel ja selle suurus on 48 300 eurot.