"Sel kevadel tuli välja Tallinna ülikooli teadlaste (toimetanud Raili Nugin, Anu Kannike ja Maaris Raudsepp) suurepärane kogumik eestlaste väärtuste kohta eri generatsioonide lõikes. Selles näidati muuhulgas, et läbi aegade on Eesti ühiskonda siduvad väärtused olnud teiste heaolu eest hoolitsemine, lojaalsus sõpradele ja perele, võrdsus ja sallivus," lisas ta.

Samal ajal näitavad Realo sõnul teised uuringuid, et Eesti inimesed ei suuda isegi taluda mõtet, et nende naaber võiks olla teisest rahvusest või religioonist inimene või et samasoolised paarid võiksid oma kooselu registreerida.

"Veel üks näide, mis minu meelest on hästi põnev, aga paradoksaalne. Eurobaromeetri uuringute järgi on Eesti elanikud Euroopas esirinnas selle poolest, mis puudutab veendumust, et teaduse ja tehnoloogia areng on kasulik ja viib meie elu edasi," rääkis Realo.

"Samal ajal näeme, et lapsed jäetakse massiliselt vaktsineerimata, inimesed usuvad nõidadesse ja selgeltnägijatesse ning üha enam räägitakse, et tavameditsiinist ei ole abi ja tuleb otsida alternatiivseid lahendusi. Kuidas need asjad ikkagi inimeste peades kokku lähevad? Mul ei ole sellele head seletust," jätkas ta.

Loe täismahus intervjuud Anu Realoga homsest Eesti Päevalehest!