Kui Lääne-Euroopa ajakirjanik küsis talt üsna sinisilmselt, mida Venemaa NATO vastu ikka teha võiks, sai ta terava vastuse. Macierewicz viitas Venemaa presidendi Vladimir Putini äsjasele visiidile Kreekasse, kus Putin nimetas Poola ja Rumeenia sinna ehitatavate USA raketikilbi rajatiste tõttu Venemaa sihtmärkideks. „See pole üksnes oht ­Poolale, vaid kogu Euroopale. Kas teie tahaksite, et teie riik oleks Venemaa sihtmärk?” pööras minister küsimuse ringi.

Poola paistab olevat ­juulis Varssavis toimuva NATO tippkohtumise puhul võtnud oma suurimaks sihiks kaotada ­alliansi ida ja lääne liikmesriikide vaheline erinevus. Erinevus seisneb muu hulgas ka selles, et hästi kaitstud lääs võib endale Putini alahindamist lubada, samal ajal kui NATO-ga õrnalt kaetud idas tuleb tegeliku Vene ohuga rinda ­pista. Macierewiczi sõnul näeb ta seda oma töös pidevalt. „­Mulle kantakse iga päev ette paljudest erisugustest ohtudest ­Balti riikidele ja siinsele regioonile,” ütles ta, nimetades näiteks ­piiride äärde toodud Iskanderi rakette ja vägede hulga tohutut suurendamist.

Poola kaitseminister ei hoidnud värve kokku, kui selgitas, miks on Varssavis otsustamisele tulev kohaloleku suurendamine nii oluline. Praegu ei suudaks allianss Venemaa agressiooni korral oma idaalasid kaitsta.

Loe homsest Eesti Päevalehest, mida loodab Poola kaitseminister Varssavi tippkohtumiselt saavutada.