Töö on veel algetapis, kuid sellest peaks minister Rein Langi kinnitusel saama seaduseelnõu juba järgmisel aastal.

“Oleme lubanud võtta partnerlusseaduse eelnõu 2009. aasta tööplaani,” ütles minister Lang, kellel oli eile liiga kiire, et oma seisukohti homoseksuaalsete inimeste õiguste kohta Eesti Päevalehele lähemalt tutvustada.

Täpsemalt ei soovi ka ministeeriumi töögrupp veel avaldada, mis tingimustel laseks uus seadus homoseksuaale seaduse silmis paari panna, eeskätt kuna olulised otsused on veel tegemata. Otsuseid tuleb langetada selliste asjaolude kohta nagu pärimine, vara soetamine ja jagamine ning kodakondsus.

Samad probleemid on lahendamata ka vastassoost paaride suhet käsitlevates määrustes, kuna ka uus perekonnaseaduse eelnõu käsitleb üksnes abielus inimeste suhteid, mitte näiteks vabaabielus elavate inimeste kooselu.

Gei ja lesbi infokeskuse koordinaatori Jaan Krooni sõnul ootavad Eesti samasoolised paarid, et neid koheldaks võrdselt vastassooliste paaridega. “Neil võiksid olla samad õigused mis teistel paaridel,” ütles Kroon, kelle sõnul ministeerium küll lubas seadust välja töötades ka nende keskusega ühendust võtta, kuid pole seda siiani teinud.

“Ei ole tähtis nimetada seda abieluks, me ei taotle seda, et peab saama kirikus registreerida. Meil peavad olema õigused riigi suhtes,” täpsustas Kroon. “Kirikule peab jääma võimalus ise otsustada, kas nad on nõus sõlmima ka samasooliste vahel abielusid.”

Küll aga soovivad samasoolised paarid õigust lapsendada, näiteks üks partner teise last.

Eesti Päevaleht tegi riigikogu fraktsioonides kiirküsitluse, et saada teada, kas ja mis kujul uus seadus parlamendis vastu võetaks. Selgus, et hoolimata esmasest tõrkest teemat üldse arutada, annaks enamik erakondi homoseksuaalidele õiguse kooselu seaduse silmis registreerida. Lapsendamisõigust praegune parlament homoseksuaalidele tõenäoliselt ei annaks.

“Selle initsiatiivi sõpru meie erakonnast ei leia,” teatas IRL-i fraktsiooni esindaja Urmas Reinsalu, jäädes oma resoluutsuses praegu üksinda. Reinsalu möönis, et lapsendamisõiguse ettepanekut pole neile mõtet esitadagi.

“Meie fraktsioon pole seda küsimust veel arutanud,” alustas tagasihoidlikult Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli. Kuid ta lisas siiski, et näiteks paari rahasuhteid käsitleva seaduse tegemine võib teatud tingimustel siiski võimalik olla. Kindlana aga ei kõlanud Rüütli suust samasooliste paaride õigus lapsendada.

“Lapsendamine on see koht, kus mina paneksin piiri ette. Seda õigust ma neile ei annaks,” kinnitas ka keskerakondlane Vilja Savisaar. Õigus koos elada ja vara jagada võiks samasoolistel paaridel tema arust siiski olla.

Reformierakondlane Hannes Astok andis samuti oma heakskiidu homoseksuaalide kooselu seadustamisele. “Reaalsuses ei saa sellest mööda vaadata. Kui nad tahavad koos elada, peavad nad saama seda ka õiguslikult teha,” kinnitas Astok, “näiteks kui on võetud eluasemelaen.” Astoki sõnul arutab fraktsioon lapsendamisküsimust.

Roheliste esindaja Valdur Lahtvee leidis, et kooseluseadust on vaja, kuna praegu on selles asjas õiguslik vaakum. “Lapsendamise osas käib meie erakonnas veel vaidlus,” lisas ta.

“Seadust on vaja selleks, et kaitsta registreerimata abielus kasvavate laste huve,” arvas sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

“Põhimõtteliselt on õige, et selle eelnõu raames lahendatakse ka samasooliste kooselu registreerimise võimalus,” lisas ta. “Ka neil on teineteise ees kohustusi. Panna silmi kinni selle ees, et samasoolised inimesed kooselu elavad, ei ole aus.” Lapsendamise kohta märkis Nestor: “Teeme ühe sammu kõigepealt ära. Seda on veel liiga vara arutada.