Eupolitix.com teatas, et europarlamendis on kõikide suuremate fraktsioonide liikmed käivitanud resolutsioonide eelnõud, mis mõistavad psad Euroopa riigid homode inimõiguste piiramise pärast hukka. Nende riikide esirinnas on Läti, Leedu ja Poola, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ürituse üks eestvedajaid, briti leiborist Michael Cashman tõdeb, et eesmärgiks on saavutada võrdsus kogu Euroopas. “Aga homomarsse keelatakse endiselt, poliitilised ja usulised liidrid kasutavad vihkamise keelt ning politsei ei suuda tagada homode turvalisust.”

Homomarsse on keelustatud Lätis ja Poolas. Poola president Kazimierz Marcinkiewicz kuulutas möödunud aastal homoseksuaalsuse “ebaloomulikuks” ning riigis arreteeriti marsis osalejaid. Läti sätestas põhiseaduslikul tasemel abieluks mehe ja naise liidu. Leedus on arutlusel sarnane eelnõu.

“Sanktsioonid selliste riikide vastu peaksid ulatuma suisa liikmelisuse peatamiseni Euroopa Liidus,” arvab Cashman. “Praegu tahame me Euroopa Komisjoni hinnangut selle kohta, mitu riiki ei suuda rakendada diskrimineerimisvastast seadust ning mida nendega tehakse.”

Europarlamendi liberaalide fraktsiooni liikme Siiri Oviiri hinnangul peaksid inimesed olema homoteema suhtes sallivad. “Minu suhtumine on tolerantne. Miks peaksime keelama inimestel üksteise armastamise. Armastus — see on õnnistatud seisund,” ütles Keskerakonda kuuluv Oviir välja oma isikliku arvamuse. “Elu ei seisne ainult selles, mida tehakse voodis,” sõnas Oviir.

Tema saadikurühma liige, hollandlanna Sophie In’veld on algatanud europarlamendis resolutsiooni, mis mõistab pead tõstva homovastasuse hukka. Eestis homoabielude debatti sekkunud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on öelnud, et vanamoodsa inimesena meeldivad talle naised.