Millest kirjutavad tänased päevalehed:

Eesti Päevaleht kirjutab, et vabaühenduste liit EMSL avaldab täna variraporti vabaühenduste 2013.–2015. aasta riigieelarvest rahastamise kohta. Kogusumma, mis läheb igal aastal Eesti riigieelarvest kodanikualgatustele, pole täpselt teada. Viimasel viiel aastal arvatakse see olevat 60 ja 100 miljoni euro vahel.

  • Erakordselt soe kevad maksab kätte armutu põua ja metsatulekahjudega. Mais ei sadanud Eestis peaaegu üldse vihma ja sooja oli kohati ligi 30 kraadi. Linnainimesed rõõmustasid erakordselt sooja varasuve üle ja täitsid Facebooki päevitus- ja piknikupiltidega. Taimekasvatajatele ja tuletõrjujatele paistab pilt aga väga sünge.
  • Miljoni euro jagu kuludelt säästmiseks väheneb riigiettevõtte tööjõud 36 inimese võrra. Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul koondab ettevõte 1. juulist 25 ametikohta. Lisaks läheb 11 töötajat pensionile ja uusi ametnikke nende asemele ei võeta.

Postimees kirjutab sellest, et kui erakonnad löövad arvelaudadel kokku, kui palju valijamehi võiks nende oma presidendikandidaatidel olla, siis volikogude esimehed parteide peenhäälestusest välja ei tee: valijamehed ei lase end parteilisusest segada, vaid otsivad riigipeaks väärt inimest.

  • Selle aasta 1. juulist peavad paljud osaliselt töövõimelised inimesed hakkama aktiivselt tööd otsima, sest muidu ähvardab neid toetusest ilmajäämine.
  • Euroopa välispiiride agentuuri Frontex liikmena Kreekas viibiv Ida prefektuuri kommunikatsioonijuht Olja Kivistik kirjutab üksiku süürlanna teekonnast Euroopasse ning elust Moria põgenikelaagris.
Põhiseaduskomisjon otsustas täna esitada haldusreformi seaduse eelnõu kolmandaks lugemiseks Riigikogu 7. juuni istungile.
Komisjoni esimehe Kalle Laaneti sõnul on nii põhiseaduskomisjon kui Riigikogu teinud haldusreformi seaduse eelnõuga põhjalikku tööd ja see on vastuvõtmiseks valmis. „Eesti vajab haldusreformi, mis aitab kaasa tugevate omavalitsuste tekkele,“ ütles ta. „Omavalitsuste tugevusest sõltub Eesti inimeste heaolu.“
Õhtuleht kirjutab, et peagi möödub aasta sellest, kui Anna-Maria Galojan vanglast vabanes. Nüüd elab ta Londonis kui printsess, ent ammust hiigelvõlga ta tasuma pole hakanud ja kohtutäiturid on praktiliselt jõuetud.
  • "Sa istud lapse voodi ees, teades, et ei saa teda aidata. Kell tiksub lõpuni ja kohe ongi kõik…" kirjeldab Karoliine abitust, mida ta tundis, kui vähk võttis temalt kõige kallima – aasta ja kolm kuud vana pisitütre. Karoliine sõnul on sellisel hetkel oluline tunda teiste tuge ja kohalolekut. Teada, et valukoormat ei pea kandma üksi, et sust hoolitakse.
  • Pole veel teada, mida kingib täna 70aastaseks saavale Enn Eesmaale tema ema. Enn Eesmaa ise kingib aga täna oma 95aastasele emale raamatu Cristiano Ronaldost ning luubi, millega teost lugeda, sest kohe algavad ju jalgpalli Euroopa meistrivõistlused Prantsusmaal. "Ema vaatab vutti, ja seda maailma parimat," rõõmustab Enn Eesmaa. "Ta vaataks ka hokit, aga litter liigub liiga kiiresti."

Äripäev kirjutab, et Rootsi finantsinspektsioon nõuab pankadelt tegevusplaani puhuks, kui Suurbritannia rahvahääletuse tulemus ELis jätkamise üle peaks maailma finantsurgudele šokilaine saatma.

  • USA pealäbirääkijal Christina Sevillal on seljas Leedust ostetud linane jakk ja revääril Eesti disaineri kujundatud pross. USA turul lisanduks mõlemale imporditariif, mis võib selle jätta mõne odavama – näiteks Bangladeshis valmistatud toote, varju. Paljud Euroopa väiketootjad ei hakka sel põhjusel USA turule minekut üritamagi.
  • USA börsid olid täna tõusuteel, millele aitas kaasa naftahindade tõus peale Föderaalreservi juhi Janet Yelleni kõnet, milles ta jäi majanduse olukorra osas positiivseks. Dow Jones sulgus ligi 113 punkti kõrgemal; indeksi edukaim firma oli Boeing ning kõige kehvem oli päev Home Depot jaoks.

Millest kirjutab välismaa meedia:

AFP vahendab, et Hillary Clinton on väidetavalt kogunud enne viimaseid tähtsamaid eelvalimisi piisavalt parteikongressi delegaate USA demokraatide presidendikandidaadiks nimetamiseks. 2383 delegaadi verstapostist möödumine kindlustab Clintoni staatust eeldatava kandidaadina ning peaks tagama, et ta läheb võitluses Valgesse Majja pääsemise eest vastamisi kinnisvaramagnaat Donald Trumpiga.

Millist ilma oodatada lähipäevil:

Neljapäeval on 12..17°C
Lubatakse vahelduva pilvisusega ilma. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub loodetuul 7-13, rannikul puhanguti 17-20 m/s, pärastlõunal nõrgeneb.
Täna lubatakse selget või vähese üilvisusega ilma, olulise sajuta ilma. Kohati võib tekkida udu. Puhub läänekaare tuul 2-7, öö hakul rannikul kuni 9 m/s. Õhutemperatuur on 3..8, saartel ja rannikul kuni 10, maapinnal paiguti 0..-3°C.

Homme pilvisus tiheneb. Loode-Eestist levib vihmasadu kiiresti kagusse, on äikeseoht. Õhtuks sadu lakkab. Tuul pöördub läänest loodesse ning tugevneb 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 17 m/s. Õhutemperatuur on 14..19, Kagu-Eestis kuni 23°C.

Eile enim loetud uudised: