„NATO on teinud üleskutse Euroopa liitlastele suurendada oma kaitsekulutusi, teha enam ja koordineerida veidi enam oma panust kaitsesse,“ ütles Stoltenberg. „Aga Euroopa liit ei suuda mingil viisil asendada NATOt kollektiivkaitse või heidutuse osas.“

Stoltenberg pööras tähelepanu seigale, et pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa liidust tuleb 80% NATO kaitsekulutustest väljaspoolt Euroopa liitu – sealhulgas jääb kolme neljast Ida-Euroopa piirkonna lahingugrupist juhtima NATO riigid, mis pole Euroopa liidu liikmed: USA, Kanada ja Suurbritannia. „Seega Euroopa julgeolek on väga oluline. Euroopa kaitset tuleb tugevdada, kuid mitte alternatiivina NATOle vaid Euroopa sambana NATOs,“ ütles Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul on NATO väga hästi kohanenud julgeolekuolukorra muutusega Eesti ja Baltimaade piirkonnas ning heidutusega tõsiseltvõetavusega tegeletakse iga päev. „Eesti peab teadma, et NATO suudab Eestit kaitsta. Nii on see praegu ja nii see on olnud sellest hetkest saati, kui te olete liikmeks olnud,“ ütles ta.

Täispikkuses videointervjuud vaata homme Delfi TVst ja loe Eesti Päevalehest.