Tseremoonial osalevad sõnavõttudega kaitseminister Urmas Reinsalu, siseminister Ken-Marti Vaher, vabadusvõitleja Lagle Parek ja Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam.

Diplomaatilise korpuse esindajana peab üritusel kõne Läti suursaadik Eestis T.E. hr Kārlis Eihenbaums. Palvuse peab EELK peapiiskop Andres Põder.

Seejärel asetatakse Eesti rahva nimel pärg Vabadussõja võidusamba jalamile.

Vabaduse väljakul jagatakse ka vabaühenduste loodud Lootuse lille rinnamärki, mis sümboliseerib leina ning lootust ja meelekindlust, et sarnased teod iialgi ei kordu.

Lisaks esitletakse homme kell 15 Okupatsioonide muuseumis näitust "Hauata riigivanemate kenotaaf". Kell 17 algab Hirvepargis traditsiooniline rahvuslik kõnekoosolek.

Eesti Memento Liit korraldab mälestuskogunemise Pilistvere kommunismiohvrite memoriaali juures algusega homme kell 11.

23. augustil 1939. aastal kirjutati alla Molotov-Ribbentropi paktile, mille sõlmimine lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks. Pakti sõlmimine käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid.

2009. aasta aprillis Euroopa Parlamendis vastu võetud resolutsioonis „Euroopa südametunnistusest ja totalitarismist“ kutsutakse ELi liikmesriike tähistama 23. augustit kõigi totalitarismi- ja diktatuuriohvrite ühise mälestuspäevana.