Tee Euroopa kohtusüsteemi kõige kõrgema kogu ette algas 2006. aastal, mil Vjatšeslav Leedo polnud rahul mõningate kommentaaridega, mis olid artikli "SLK lõhkus plaanitava jäätrassi" juures. Kuigi Delfi võttis need Leedo rahulolematusest teada saades kohe maha, sai Leedo erinevates kohtutes õiguse, muuhulgas ka Euroopas. Euroopa Inimõiguste Kohtu Suurkoda – kõige kõrgem kohus Euroopa Nõukogu liikmesriikide seas – otsustas selle kaasuse siiski menetlusse võtta ning veel kord analüüsida.

Vandeadvokaat Karmen Turki sõnul on kohtuasja näol tegemist kõige kuulsama inimõiguste kohtu väljendusvabaduse kaasusega viimastel aastatel. Viimati kritiseeris senist otsust ÜRO inimõiguste eriraportöör David Kaye, kes hurjutas riike hoiduma sellisest praktikast, mis tingiks interneti anonüümse iseloomu kahjustumise või mis võib viia internetiettevõtted otsusele keelata kasutajate loodud sisu.

"Interneti suurettevõtted on otsuse ootel, sest nende ärimudel on selgelt ohus (näiteks YouTube või blogikeskkonnad). Ohus on enamgi – ohus on tänane reaalsus, kus me tarbime informatsiooni, mis ei ole alati "suure valvuri" poolt kontrollitud ja kus igaüks saab arvamust avaldada või enda loomingut eksponeerida," lisas Turk.

Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvaldi sõnul ei oota homset kohtuotsust üksnes meie, vaid vaba sõna ja mõttevahetuse toetajad Lätis, Leedus, Suurbritannias, Armeenias ja kümnetes teistes riikides.

"Seal mõistetakse, et 2015. aastal ei saa sõnavabadust piirata, sest see oleks tagasilöök demokraatiale, avatud ühiskonnale ja võib pidurdada arenevate riikide ponnistusi vabadusele. Mul oleks veider selgitada kolleegidele välismaal, et oleme see IT- ja e-väärtustest jutustav riik, kust sai alguse sõnavabaduse piirang veebis," rääkis Soonvald.

Delfi ja vaba sõna toetuseks on Euroopa Inimõiguste Kohtu Suurkojale kirjutanud toetuskirju üle 70 meedia- ja internetivabaduse eest võitlevat katuseorganisatsiooni ja meediaettevõtet, nagu Reuters, Forbes, Google, News Corp jne.

Delfit esindas Strasbourgis lisaks Karmen Turkile ka ta kolleeg advokaadibüroost TRINITI Villu Otsmann. Avalik otsuse kuulutamine toimub kohtuistungil, mis algab Strasbourgis homme 16. juunil kell 14.30.